Οι πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία έκαναν τον κόσμο να ανακαλύψει πάλι την Αφρική. Εκεί, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους έχει ξεσπάσει ο τελευταίος Ψυχρός Πόλεμος. Το έπαθλο που θα πάρει ο νικητής θα είναι το πετρέλαιο και οι πρώτες ύλες της ηπείρου.
Τα αμερικανικά ΑC-130 που βάλλουν με καταιγιστικά πυρά εναντίον των ισλαμιστών στη Σομαλία, με κάμποσες «παράπλευρες απώλειες» μεταξύ των αμάχων, τραβούν την προσοχή του κόσμου. Άρχισαν λοιπόν οι Αμερικανοί άλλον έναν πόλεμο στην Αφρική; Δεν είναι μυστικό πως είχαν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για τη «μαύρη ήπειρο» πολύ πριν οι Αιθίοπες σύμμαχοί τους εισβάλουν στη Σομαλία για να την «απελευθερώσουν» από τους ισλαμιστές. Στου Βορρά, η Αιθιοπία συνορεύει με το Σουδάν, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και καθόλου πρόθυμο να συνεργαστεί με την Αμερική.

Η Κίνα έχει απόλυτη ανάγκη από πετρέλαιο, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς

Στο Σουδάν. Η σουδανική κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες της χώρας στους Κινέζους, αφήνοντάς τους να κάνουν μπίζνες χωρίς να κάνουν πολλές ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον παγκόσμιο πόλεμο για τους ενεργειακούς πόρους, η Αφρική είναι μια κρίσιμη περιοχή. Η Αμερική το έχει καταλάβει, αλλά βρίσκει μπροστά της έναν νέο ισχυρό αντίπαλο, ίσως λιγότερο ισχυρό από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά σίγουρα περισσότερο πανούργο.

Στη Νιγηρία, όλοι δείχνουν καταγοητευμένοι από τους Κινέζους. Και είναι λογικό: έχουν τσεπώσει 4 δισ. δολάρια που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των παλιών διυλιστηρίων της χώρας. Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έλαβαν την άδεια να κάνουν τέσσερις γεωτρήσεις στο Δέλτα του Νίγηρα όπου το πετρέλαιο αναβλύζει από τη γη. Τώρα πια, η Νιγηρία δεν ανήκει μόνο στις «επτά αδελφές», αλλά και στους Κινέζους.

Ας μεταφερθούμε όμως στην Αγκόλα, στην πρωτεύουσα Λουάντα. Είναι δύσκολο να μη δει κανείς εκεί Κινέζους: είναι παντού. Τη μέρα κατασκευάζουν τους δρόμους που καταστράφηκαν στον εμφύλιο πόλεμο, τέσσερις νέες συνοικίες και το νέο αεροδρόμιο. Τη νύχτα τους βρίσκει κανείς στα καζίνα. Το 2004, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αρνηθεί να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της χώρας, ζητώντας εγγυήσεις. Όμως, η κινεζική Εximbank χορήγησε στον πρόεδρο Εντουάρντο ντος Σάντος δάνειο 2 δισ. δολαρίων, με εγγύηση το πετρέλαιο.

Τα αεροπλάνα του Μπους βομβαρδίζουν


Όλα δείχνουν ότι έχουμε επιστρέψει στο «μεγάλο παιχνίδι» των δεκαετιών του 1960 και του 1980, σχολιάζει ο Ντομένικο Κίρικο στην εφημερίδα «Λα Στάμπα». Τότε, οι παίχτες ήταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Και το παιχνίδι ήταν γεωπολιτικό: η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων «πιονιών» στην αφρικανική ήπειρο. Σήμερα, αντί γι΄ αυτό, οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδιαφέρονται πρώτα από όλα να βάλουν στο χέρι τις πρώτες ύλες, τα στρατηγικά μέταλλα. Μπορούμε εύκολα να παρακολουθήσουμε τον ανταγωνισμό αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Αρκεί να πάρουμε στα χέρια μας έναν αφρικανικό χάρτη που δείχνει τις τοποθεσίες με τα ορυκτά και τις πρώτες ύλες. Και κυρίως το πετρέλαιο, που οι Κινέζοι το έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς η οικονομία τους αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η αμερικανική στάση είναι η ίδια με αλλού. Οι Αμερικανοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν την Αφρική, πότε προχωρούν σπασμωδικά και πότε μένουν πίσω. Παράδειγμα η Σομαλία. Τα αεροπλάνα του προέδρου Μπους βομβαρδίζουν τα χωριά. Με τις βαλίτσες στο χέρι, οι Κινέζοι περιμένουν πότε θα κατακαθήσουν οι σκόνες από τις μάχες, έτοιμοι να κλείσουν συμβόλαια με τον πρόεδρο του νέου σομαλικού καθεστώτος Γιουσούφ για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το έχουν κάνει κι αλλού.