Το «εξπρές του μεσονυχτίου» (Εφές Πίλσεν) πέρασε, όπως συνηθίζει, «αέρα» από το ΣΕΦ (91-72), ενώ από οπαδούς έπεφταν μπουκάλια κατά την αποχώρηση του Πίνι Γκέρσον!

Στις εξέδρες ο Ριβάλντο, που είχε δει τα χάλια της δικής του ομάδας στα Ιωάννινα, είδε ότι υπάρχουν και χειρότερα…

Πάντως οι περισσότεροι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν αυτούς που στόχευαν τον Γκέρσον, ενώ απέφυγαν να προβούν σε ακραίες αποδοκιμασίες προς την ομάδα.

«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπουμε σε μια ομάδα να κάνει σόου στο γήπεδό μας. Αδικήσαμε τον εαυτό μας. Έπρεπε να πιέσουμε νωρίτερα και όχι στο φινάλε», είπε με τη γλώσσα της αλήθειας ο αρχηγός Μανώλης Παπαμακάριος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τον «Σόφο» είπε ότι τον θέλουν κοντά τους, αλλά σέβεται την απόφαση της διοίκησης.

Οι πιο ήρεμοι φίλοι των Πειραιωτών είχαν αρχίσει να φεύγουν 8 λεπτά πριν από το τέλος, αφού δεν άντεχαν να βλέπουν ακόμα έναν διασυρμό από τον κακό δαίμονα των «ερυθρολεύκων», ενώ και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αποχώρησε 4 λεπτά πριν από το φινάλε.

Η Εφές Πίλσεν έφτασε τις 8 συνεχόμενες νίκες (!) κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ αρκετοί φίλοι του Ολυμπιακού δεν άντεξαν και αποδοκίμασαν την ομάδα για την τραγική εμφάνισή της.

Μάλιστα όταν οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 61-39 στο 28΄, ακούστηκε πρώτη φορά ρυθμικά το όνομα του Σχορτσιανίτη από την εξέδρα.

Έχουμε ξαναπεί (όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε) ότι η ομάδα νοσεί, κυρίως σε αγωνιστική νοοτροπία και συμπεριφορά, και απλώς καλύπτει τις πληγές της μέσα στον χρόνο με εφήμερες νίκες. Ο Γκέρσον είναι εγκλωβισμένος, δεν μπορεί να βρει λύσεις και οδηγείται (μαζί με την ομάδα) μαθηματικά σε αδιέξοδο. Ο τοίχος έχει φανεί στο βάθος, αλλά είναι αμφίβολο αν υπό αυτές τις συνθήκες οι Πειραιώτες μπορούν να τον αποφύγουν.

Οι εξελίξεις στο πρόβλημα (που σαφώς έπρεπε να τελειώνει) με τον Σχορτσιανίτη, αντί να συσπειρώσουν την ομάδα, λειτούργησαν όπως φαίνεται αντίστροφα, αφού οι παίκτες αλλά και ο Πίνι Γκέρσον έδειχναν να μην ξέρουν πού πατούν.

Επειδή μάλιστα σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, ο Ολυμπιακός έχει χάσει φέτος σχεδόν όλα τα κρίσιμα παιχνίδια (από Παναθηναϊκό και Εφές Πίλσεν εις διπλούν, Άρη, Ταουγκρές) δείχνοντας έλλειψη αξιοπιστίας.

Τα προβλήματα είχαν διαφανεί από το ημίχρονο, όταν οι Πειραιώτες (που έχουν 86,1 πόντους μέσο όρο στην επίθεση, δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωλίγκα) έφτασαν μετά βίας τους 28 πόντους (28-36).

Μόνο ο Σκούνι Πεν έβρισκε στόχο (9 π. αυτό το διάστημα), αλλά δεν έλειπαν και οι… ποικίλες και οι γρήγορες (χωρίς λόγο) επιθέσεις.

Κάτω από το καλάθι οι πόντοι έλειπαν (Ζίζιτς, Βασιλόπουλος, Στακ και Μπουρούσης είχαν συνολικά 4 πόντους το πρώτο εικοσάλεπτο, όταν μόνο ο Χαϊσλίπ με τον Κούγκο είχαν αντίστοιχα 22!).

Στις αρχές του τρίτου επήλθε η οριστική κατάρρευση με τους γηπεδούχους να έχουν 4/15 σουτ και την Εφές (που έχει εξαιρετική παράδοση και με τον Γκέρσον!) να… χάνεται από τα μάτια τους. Η διαφορά έφτασε μέχρι και στο-35 (89-54), αλλά έχουν δει και χειρότερα.

Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός θα πάει τώρα για έναν τελικό στη Μόσχα για τη δεύτερη θέση, χωρίς να έχει χάσει τις ελπίδες του ακόμα και για καλύτερος δεύτερος των ομίλων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (22/47 διπ., 4/15 τρ., 16/22 βολ.,

23-13 ρ.): Πεν 11, Παπαμακάριος, Άκερ 12 (1), Ζίζιτς 2, Μπουρούσης 12, Χαρίσης 4, Μπάρλος 3 (1), Βασιλόπουλος 1 2(1), Στακ 1, Ντόμερκατ 15 (1).

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (19/30 δ., 11/25 τρ., 20/26 β., 27-3

ρ.): Νίκολας 24 (5), Ερμις 2, Πρκάτσιν 4, Πρόφιτ 6, Άμπι 4, Ερντέν, Γκόνλουμ, Χαϊσλίπ 22 (2), Χέρσεκ Τζένκινς 18 (4), Κούγκο 11.