ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΑ, όταν καταναλώνονται μαζί στο ίδιο γεύμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του προστάτη. Έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση «Cancer Research» και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι έδειξε πως όταν και τα δύο λαχανικά βρίσκονται στο ίδιο γεύμα, είναι περισσότερο αποτελεσματικά στον περιορισμό των όγκων, απ΄ ό,τι θα συνέβαινε αν καταναλώνονταν σε διαφορετικά γεύματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα διαφορετικά συστατικά των λαχανικών, όταν καταναλώνονται μαζί, μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα μέσω διαφορετικών βιολογικών οδών. Οι ίδιοι προτείνουν στους άνδρες να καταναλώνουν μερίδες που αποτελούνται από ένα μικρό κεφάλι ωμό μπρόκολο (ή τα τρία τέταρτα ενός μεγαλύτερου) μαζί με δυο-τρεις ντομάτες για την αντιμετώπιση του προστάτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διατροφολογίας Τζον Έρντμαν, οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν από τρεις έως πέντε μερίδες την εβδομάδα. Ο ίδιος τόνισε πως εκείνοι που τρώνε τακτικά ντομάτες έχουν μέχρι και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, ενώ τα συστατικά του μπρόκολου αποτελούν μηχανισμό καθυστέρησης της ανάπτυξης του καρκίνου.

Από το κέντρο Cancer Research UΚ, η Τζούλι Σαρπ τόνισε πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά και όχι στον άνθρωπο, και επέμεινε στην κλασική συνταγή: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των κινδύνων ανάπτυξης καρκίνου και θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα».