ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΟΥΣ να οργανώσετε μια διαδήλωση, αλλά σας λείπουν οι διαδηλωτές; Δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν μπόλικοι διαθέσιμοι στη Γερμανία. Μπορείτε να τους νοικιάσετε με την ώρα ή με την ημέρα. Το Ερέντο είναι η πρώτη ιστοσελίδα (στη διεύθυνση www. erento.

com) που μισθώνει εθελοντές διαδηλωτές κάθε ηλικίας για να μετάσχουν σε κοινωνικές ή πολιτικές συγκεντρώσεις. Οι οργανωτές μιας διαδήλωσης, αν δεν είναι καλά προετοιμασμένοι, μπορούν να ζητήσουν από το Ερέντο μεγάφωνα, ντουντούκες, ειδικά οχήματα ακόμη και στολές εργασίας για τους διαδηλωτές. Το ενοίκιο για κάθε διαδηλωτή κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ την ώρα και ανέρχεται σε 145 ευρώ για ολόκληρη την ημέρα. Η ιστοσελίδα παρέχει την ευχέρεια να επιλέξει κανείς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διαδηλωτή της προτιμήσεώς του: βάρος, ύψος, γλώσσα ομιλίας ή γραφής, διάρκεια εργασίας (συνήθως εξάωρη). Η συγκεκριμένη γερμανική ιστοσελίδα είναι πάντως κοινωνικά ευαίσθητη, αφού δεν μισθώνει διαδηλωτές για να μετάσχουν σε ρατσιστικές ή ξενοφοβικές συγκεντρώσεις.

Η μίσθωση

Σύμφωνα με τον Ούβε Καμπσούλτε, συνιδρυτή του Ερέντο, η ιδέα της μίσθωσης διαδηλωτών γεννήθηκε από πρωτοβουλία της Εθνικής Ομοσπονδίας Γιατρών της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2006. Η ομοσπονδία είχε μισθώσει τότε 170 ανέργους ή φοιτητές για να πυκνώσουν τις γραμμές της διαδήλωσης που είχε διοργανώσει μπροστά στη γερμανική Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας στη χώρα. Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των γιατρών Ρόλαντ Σταλ δήλωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο γεγονός ότι καταβλήθηκαν περίπου 5.000

ευρώ σε εκείνους τους νοικιασμένους διαδηλωτές. «Δεν ήταν μια διαδήλωση αλλά μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων», εξηγεί. «Οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για μια ώρα με στόχο να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Τύπου και της τηλεόρασης».

Για την 23χρονη Μονίκ Χοπ, φοιτήτρια Φυσικής Αγωγής στο Βερολίνο, δεν αποτελεί πρόβλημα να διαδηλώνει επί πληρωμή για κάποια οργάνωση. «Για μένα είναι μια δουλειά όπως όλες οι άλλες» λέει, αν και δεν της αρέσει καθόλου που οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν το πρόσωπό της όποτε συμμετέχει σε διαδήλωση. Αντίθετα, ο 22χρονος Μίκαελ Γκλάσερ λέει ότι όταν κάποιος καταφεύγει σε «νοικιασμένους διαδηλωτές, δίνει μια ψεύτικη εικόνα για τη δημοκρατία».