Στη Βουλισμένη Λασιθίου υπάρχει μια δασική έκταση που από πρώτη ματιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άγονη, μόνο θάμνοι και αραιά, χαμηλά δέντρα επιβιώνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.


Το 10% των ειδών της χλωρίδας που υπάρχουν σε αυτή την έκταση είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν μόνο εκεί, ενώ σε κάποια είδη ζώων ο ενδημισμός μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 70%. Και όμως αυτή η περιοχή, αν αναθεωρηθεί τελικά το άρθρο 24 σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, θα μπορούσε να… αξιοποιηθεί, με άλλα λόγια να κτιστεί.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 24 έχει μόνο ένα στόχο, τις δασικές εκτάσεις όπως και αυτή στη Βουλισμένη. Στρέμματα ολόκληρα που δεν είναι δάση, αλλά που χαρακτηρίζονται

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

Εκτάσεις τεράστιας οικολογικής αξίας που δεν είναι δάση, θα θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους, λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

από εξαιρετικά σημαντική οικολογική αξία», αναφέρει η κ. Μαρίτα Παντέρη, εκπρόσωπος Τύπου της οικολογικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και το WWF Ελλάς έχουν συγκροτήσει μέτωπο ενάντια στην αναθεώρηση και σήμερα διοργανώνουν σχετική συνέντευξη Τύπου.

Μεγάλα συμφέροντα

«Κρυφός στόχος, γι΄ αυτό και αντιδρούμε, είναι αυτές όλες οι εκτάσεις να μπορούν εύκολα να αλωθούν από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Να μπορούν να κτιστούν ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, ψυχαγωγικά κέντρα. Να μπορούν να πωληθούν και να αγοραστούν. Να γίνουν τσιμέντο», λέει από την πλευρά του ο περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. «Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων» αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος του Συντονιστικού της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι οικολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει εκδηλωμένο έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου, ιδιαίτερα των Κυκλάδων. «Το πράσινο στα νησιά αυτά είναι αραιό. Το περιθώριο όμως για ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων είναι μεγάλο» λένε με νόημα. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για εκτάσεις στον Νομό Αττικής, τις εναπομείνασες στα Μεσόγεια και προς το Σούνιο, αυτή τη φορά για επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως και για την κατασκευή νέων κατοικιών. Άλλο σημείο τριβής αποτελεί και ο χρόνος, από τον οποίο και μετά δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν τα δάση. Η κυβέρνηση προτείνει το 1975. «Η πρόταση αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας δασικών εκτάσεων και δασών που αποψιλώθηκαν ή κάηκαν πριν απο το 1975» αναφέρει ο κ. Πάνος Τότσικας, μέλος του Συντονιστικού. Τη δεκαετία του 1960 τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αποτελούσαν το 32% της συνολικής έκτασης της χώρας. Μετά το 1975 το ποσοστό αυτό μειώθηκε κάτω από 24%.

Σπάνια είδη

«Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής είναι επιστημονική διαδικασία που καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένων οικολογικών χαρακτηριστικών. Η οχιά της Μήλου, το τσακάλι, το κρι κρι, το ενδημικό φυτό της Πελοποννήσου Linaria Ηellenica είναι μερικά από τα είδη που ζουν σήμερα σε αυτές τις εκτάσεις. Θα κινδυνέψουν ακόμα και να εξαφανιστούν αν χαθούν αυτές οι εκτάσεις», υπογραμμίζει το WWF σε επιστολή του που απέστειλε σε όλους τους Έλληνες βουλευτές. Όπως αναφέρει η κ. Παντέρη, «οι δασικές εκτάσεις αποτελούν το κλασικό ελληνικό τοπίο που κάθε άλλο παρά “πέτρες και άγονα εδάφη” είναι. Σχηματίζουν πολύ σημαντικούς βιότοπους για διεθνώς προστατευόμενα είδη πουλιών. Σε μια χώρα που έχει προικιστεί με τον μεγαλύτερο οικολογικό πλούτο της Ευρώπης, η προστασία αυτών των εκτάσεων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ».

«Ξεχωριστά άρθρα για τα ζώα και τη θάλασσα»


ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ οργανώσεις θεωρούν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αρθεί η προστασία των δασικών εκτάσεων, αλλά αυτή θα έπρεπε να επεκταθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα ζώα. Όχι όμως με τον τρόπο που υποδεικνύουν 58 και 53, αντίστοιχα, βουλευτές με δύο προτάσεις τους.

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές που έχουν καταθέσει τις προτάσεις, να δουν συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος και να συνδυάσουν την ευαισθησία για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ζώα με την ανάλογη ευαισθησία στην προστασία των δασών. Ζητάμε όμως οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν ξεχωριστά άρθρα και να μην αποτελέσουν άλλοθι σε οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24», αναφέρει η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 24.