ΕΠΑΝΗΛΘΕ στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως η Άγκυρα έχει πλέον τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το θέμα.

Μιλώντας σε εκτός ημερησίας συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε πως «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε με την Ελλάδα το μειονοτικό ζήτημα», προσθέτοντας πως «ένα από τα σημαντικότερα θέματα στις επαφές μας με την ελληνική ηγεσία είναι το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε επίσης πως «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στη μειονότητα ίσα δικαιώματα εκπαίδευσης, δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση των μειονοτικών ιδρυμάτων, δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες» και σημείωσε με έμφαση πως «πρέπει να αναγνωρισθεί η τουρκική ταυτότητα της μειονότητας και να αποκατασταθούν όλα τα μέλη της μειονότητας που έχουν χάσει την ελληνική ιθαγένεια λόγω του άρθρου 19 του ελληνικού κώδικα ιθαγένειας».

Ελληνική αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά πως η Άγκυρα συζητά με την Αθήνα το θέμα της μειονότητας. «Είναι αυτονόητο ότι τα δικαιώματα και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών τουρκικής, πομακικής και αθιγγανικής καταγωγής δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Και πρόσθεσε: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρώπης που απολαμβάνουν πλήρως ισονομίας και ισοπολιτείας. Η Ελλάδα είναι υπερήφανη για την ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική της που συνεχώς εξελίσσεται και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».