ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η επέμβαση διπλού μπαϊπάς στην οποία υποβλήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Έως αργά χθες η πορεία της υγείας του κ. Μητσοτάκη μετά την επέμβαση εξελισσόταν ομαλά.

Ο κ. Μητσοτάκης εισήχθη στο Ωνάσειο προχθές το βράδυ για προγραμματισμένο καρδιολογικό έλεγχο. Όπως εξήγησαν οι θεράποντες ιατροί, ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Διονύσιος Κόκκινος και ο καρδιοχειρουργός κ. Αλκιβιάδης Μιχάλης, από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε σημαντική βλάβη στην κύρια αρτηρία της καρδιάς η οποία έπρεπε να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάποιες ενοχλήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ κατά τη διάρκεια του ιατρικού ελέγχου παρουσίασε και καρδιακή αρρυθμία η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπάι-πας) και μάλιστα διπλή, καθώς διαπιστώθηκε βλάβη και σε ένα «γειτονικό» της κύριας αρτηρίας αγγείο. Η επέμβαση άρχισε στις 4 χθες το απόγευμα και έπειτα από τρεις ώρες είχε ολοκληρωθεί η δυσκολότερη φάση της (κατά την οποία η καρδιά τίθεται σε εξωσωματική λειτουργία μέσω ειδικού μηχανισμού, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μοσχεύματα για την αορτοστεφανιαία παράκαμψη). Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε στις 8.20 το βράδυ. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το βράδυ από το Ωνάσειο, μετά το χειρουργείο ο Κ. Μητσοτάκης μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή αιμοδυναμική κατάσταση. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνει στη Μονάδα πριν μεταφερθεί σε απλό θάλαμο. Σημειώνεται ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Τον Μάιο του 2002 είχε μεταβεί σε καρδιολογικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση ανευρύσματος και σε αγγειοπλαστική.

Στο Ωνάσειο βρέθηκαν χθες μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας κ.κ. Ε. Μεϊμαράκης και Μ. Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Θ. Κασσίμης και Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την οικογένεια Μητσοτάκη για να ευχηθεί περαστικά.