ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΤΚΑ) αναμένεται να εγκρίνει- κατά τη σημερινή της συνεδρίαση- η Κυβερνητική Επιτροπή. Ως γνωστόν, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βασικός ρόλος του ΕΤΚΑ προβλέπεται ότι θα είναι:

1. Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας (όπως στην κλωστοϋφαντουργία, τον καπνό και άλλους κλάδους που θα καθορίζονται με κυβερνητικές αποφάσεις) και έχουν την έδρα τους σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας θα είναι διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου κατά το προηγούμενο έτος. 2. Επιδότηση μέχρι τη συνταξιοδότησή τους ανέργων των ίδιων κλάδων ή και περιοχών υψηλής ανεργίας ηλικίας άνω των 50 ετών (κατά τα πρότυπα του μοντέλου Νάουσας).

Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου, το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΤΚΑ) θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα καθορίζονται οι περιοχές, οι κλάδοι και οι λοιπές προϋποθέσεις για τις μειώσεις των εισφορών και την ένταξη ανέργων στο ΕΤΚΑ. Θα προηγείται γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Αλληλεγγύης, στην οποία, όμως, πλειοψηφία θα έχει η κυβέρνηση (οι κοινωνικοί εταίροι απλώς θα εκπροσωπούνται). Το ύψος της μείωσης των εισφορών του εργοδότη (συζητείται να είναι 20%- 50%) προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αφορά μισθωτούς των οποίων οι αμοιβές δεν υπερβαίνουν τις εθνικές, κλαδικές και τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η μείωση θα γίνεται μέσω επιδότησης του εργοδότη υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρεί σε απολύσεις.