ΚΥΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο και το ευρύτερο Δημόσιο αναμένεται εντός του 2007.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, περισσότεροι από 100.000

εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αν συνεχιστεί το κλίμα ανασφάλειας θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την εργασία τους μέσα στο 2007. Ήδη πέρυσι η μεγαλύτερη αύξηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παρατηρήθηκε στα Σώματα Ασφαλείας κατά 80%, στον χώρο της υγείας απ΄ όπου αποχώρησαν κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 40%, ενώ το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Πάντως, ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης συστήνει για μια ακόμη φορά στους ασφαλισμένους να μη συνταξιοδοτούνται πρόωρα, τονίζοντας ότι για το κλίμα φοβίας δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων

Σημειώνεται ότι εκτός από τον φόβο για αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν έχουν αποσαφηνισθεί με ακρίβεια στο σύνολο των ασφαλισμένων οι επιπτώσεις που θα επιφέρει από το 2008 ο νόμος 3092/02 (νόμος Ρέππα).

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι με βάση τον νόμο 3092/02 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του Δημοσίου και των Ειδικών Ταμείων από 1/1/2008. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά το Δημόσιο, το ΤΑΠ-ΟΤΕ τον ΟΑΠ-ΔΕΗ το ΤΑΠΕΤΕ, το ΤΑΠ-ΑΤΕ, το ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ», το ΤΑΥ Σ.Ο. (ΣΥΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ), το ΤΣΠΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΤΑΠΙΛΤ (ΙΟΝΙΚΗΣΛΑΪΚΗΣ που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ) και το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ. Επομένως, με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δεν υπάρχει καμία τέτοια αλλαγή στα Ταμεία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κ.λπ.).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο 3092/02 οι συντάξεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στα παραπάνω Ταμεία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει σήμερα για τα χρόνια που θα διανυθούν στα Ταμεία αυτά μετά την 1/1/2008.

Ποσοστά αναπλήρωσης

Συγκεκριμένα, για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1/1/2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι τις 31/12/2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά την 1/1/2008 το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται σταδιακά σε δέκα χρόνια, από το 80% στο 70%.

Συν 800 εκατ. ευρώ ελλείμματα στο ΙΚΑ!


ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ έκρουσε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σάββα Τσιτουρίδη. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Κούκο, από την ένταξη στο ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα μεταφερθούν και τα ελλείμματά τους που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.