ΣΕΦ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Βρέθηκε στις Κάννες όχι για να μαγειρέψει, αλλά επειδή η τηλεοπτική συνταγή

«Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη, που σερβίρει με τους συνεργάτες του

κάθε Κυριακή από το Mega, είναι τόσο… καλομαγειρεμένη ώστε απέσπασε το πρώτο

βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmet Media World Festival, ανάμεσα σε 38

τηλεοπτικά προγράμματα από όλο τον κόσμο. Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή.

Μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, λέει ο Ηλίας Μαμαλάκης, ανήκει στη σύζυγό του

Στέλλα. Αν θα έπρεπε να μαγειρέψει με έναν πολιτικό θα επέλεγε «τον κύριο

Πάγκαλο για το χιούμορ του, τον ορθό λόγο του, την καλή του όρεξη και την

αγάπη του για το καλό κρασί».

Αν η διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό Gourmet Media World Festival είναι

αναγνώριση της καλής δουλειάς στο «Μπουκιά και συχώριο», για εσάς τι σημαίνει;

Ο πήχυς ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά. Ψάχνουμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα θέματα,

βγαλμένα μέσα από την Ιστορία, όπου εμπλέκονται περισσότεροι του ενός τόποι.

Στη συνταγή τού «Μπουκιά και συχώριο» ποιο… συστατικό είστε;

Φαντάζομαι το βασικότερο, όμως όλη η ομάδα είναι μια καλά δεμένη αλυσίδα: αν

ένας κρίκος σπάσει, θα δυσκολευθούμε πολύ να συνεχίσουμε. Μέχρι στιγμής οι

κρίκοι είναι πολύ γεροί.

Τι ποσοστό από την επιτυχία αναλογεί στη σύζυγό σας Στέλλα;

Πάρα πολύ μεγάλο. Με στήριξε, με βοήθησε, μου έδωσε ιδέες, μου έκανε αυστηρή

κριτική.

Το βραβείο τι υποχρεώσεις δημιουργεί;

Όχι περισσότερες απ’ όσες μέχρι τώρα. Ανοίγει όμως δρόμους για την προβολή της

εκπομπής εκτός Ελλάδας.

Φέρνει και άγχος;

Όσο άγχος είχαμε πριν, τόσο έχουμε και τώρα. Πάντως, είναι μια εκπομπή που δεν

έχει ως συντελεστή το άγχος, αλλά τη χαρά της ζωής.

H δύναμη της εικόνας έπαιξε ρόλο;

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Και εμείς την κυνηγάμε την εικόνα. Και του τόπου

και του φαγητού.

Αλλά και η… αδυναμία του ματιού στα πιάτα;

Μια καλομονταρισμένη συνταγή και η εικόνα του τελικού πιάτου δημιουργούν

θετικά συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο, είτε είναι χορτασμένος είτε πεινασμένος.

Ποια ελληνική συνταγή συζητήθηκε περισσότερο;

Τα βενιζελικά της Λήμνου. Πρόκειται για σοκολατάκια με επικάλυψη βανίλιας, που

μπορεί να γίνουν από τον καθένα εύκολα και γρήγορα.

H εκπομπή θα συνεχίσει να προβάλλεται και του χρόνου;

Ναι, θα συνεχιστεί και θα αρχίσουμε γυρίσματα τον Απρίλιο.

Ποια ελληνικά φαγητά δεν έχουν παρασκευαστεί μπροστά στην κάμερα της

εκπομπής;

Το ελληνικό συνταγολόγιο περιλαμβάνει… μερικές χιλιάδες συνταγές! Εμείς

μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μόνο 450, τις πιο χαρακτηριστικές. Έχουμε

δρόμο μπροστά μας.

H πιο περιπετειώδης συνταγή ποια ήταν;

Στην Παλμύρα της Συρίας, μέσα σε μια βεδουίνικη τέντα, μια περίπλοκη συνταγή

με λαχανικά που τα ανακατεύαμε επί τρεισήμισι ώρες.

Με ποιον πολιτικό θα θέλατε να μαγειρέψετε;

Για να είμαι ειλικρινής, με κανέναν. Αν ήταν όμως να διαλέξω έναν, θα διάλεγα

τον κύριο Πάγκαλο για το χιούμορ του, τον ορθό λόγο του, την καλή του όρεξη

και την αγάπη του για το καλό κρασί.

Γιατί τα βραβευμένα για την κουζίνα τους εστιατόρια έχουν συνήθως άνδρες

σεφ;

Οι άνδρες αντέχουν την επίπονη δουλειά της κουζίνας. Τα βαριά σκεύη, την

πολύωρη ορθοστασία. Δεν είναι δουλειά για γυναίκες.

Με ποιο φαγητό τα βρίσκετε «σκούρα»;

Γενικά δεν τα έχω βρει σκούρα ποτέ. Μπορεί να έχω κάνει λάθη τα οποία όμως δεν

επανέλαβα.

Ποιο φαγητό θελήσατε πολύ να φάτε και έως πού οδηγήσατε για να το γευτείτε;

Παρά την αγάπη μου για το καλό φαγητό δεν είμαι διατεθειμένος να αλλάξω πορεία

για να το αναζητήσω. Ξέρω πάντα τι θέλω και πού θα το βρω.

Το αγαπημένο σας πιάτο;

Ντομάτες γεμιστές με την πολίτικη συνταγή, με σταφίδες και κουκουνάρι.

Ποιο θεωρείτε «ερωτικό» πιάτο;

Ο έρωτας είναι στο μυαλό και όχι στα πιάτα.

Τι γεύση έχει η ευτυχία;

Πολύπλοκη και ενίοτε γλυκόπικρη.

Τι σας ζητούν; Αυτόγραφα ή συνταγές;

Και τα δύο…

Μία ημέρα χωρίς μαγείρεμα σημαίνει…;

Ξεκούραση.