Κανονικά λίγο καλό κρασί και μια υπόσχεση «για πάντα» αποτελούν έναν καλό συνδυασμό συνθηκών ευζωίας. Ομως νέα ευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να χαλάσει την εικόνα διαπιστώνοντας ότι στο αγαπημένο μπουκάλι κρασί, λευκό ή κόκκινο, μπορεί να κρύβονται τοξικές χημικές ουσίες που δεν αποδομούνται και είναι παραπροϊόντα των πολυσυζητημένων PFAS, της ομάδας των αποκαλούμενων «παντοτινών χημικών». Ειδικότερα το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μια τοξική χημική ουσία που προέρχεται από τα παρασιτοκτόνα, συσσωρεύεται στο περιβάλλον και εισβάλλει αθόρυβα στα κρασιά μας, στέλνει ουσιαστικά ένα «μήνυμα από το μπουκάλι» – όπως είναι και ο τίτλος της έρευνας –, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες και το βαρύ τίμημα της ανάγκης να ελέγξουμε την παραγωγή τροφίμων και ποτών.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ