Αναμφίβολα ήταν το πρόσωπο του δεύτερου γύρου. Κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του σκηνικό, υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 27 και πλέον μονάδων του πρώτου γύρου, και να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, συσπειρώνοντας σχεδόν όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο 43χρονος Χάρης Δούκας θα βρεθεί από την 1η Ιανουαρίου στο τιμόνι του δήμου. Ο μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, μπήκε στην πολιτική το 2016. Τότε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά του ανέθεσε τη γραμματεία του Τομέα Ενέργειας του κόμματος. Αλλωστε, περιβάλλον και ενέργεια αποτελούν βασικούς άξονες δράσης του, με στόχο τις βιώσιμες ενεργειακές πολιτικές, με το θέμα της διδακτορικής του διατριβής στο ΕΜΠ να είναι τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάρης Δούκας συγκαταλέγεται στο 2% των πλέον διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων παγκοσμίως, βάσει των αξιολογήσεων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η επαφή του με την πραγματικότητα των… δήμων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, καθώς έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και Διαδικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προτεραιότητες

Οι ζωντανές γειτονιές, ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός, η ασφάλεια, η φύτευση τουλάχιστον 5.000 νέων δέντρων ετησίως, μείωση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου σε γειτονιές της Αθήνας και η προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του νέου δημάρχου Αθηναίων, όπως είχε δηλώσει, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ένθετο «CityHub» των «ΝΕΩΝ».

«Δεν είναι για εμάς προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι η καρδιά ενός πολύ καλά μελετημένου προγράμματος», προσθέτοντας πως η παντελής έλλειψη συνολικού σχεδιασμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Αθήνας. «Ολα τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας – και είναι πάρα πολλά – θα είχαν μετριαστεί αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Αθήνα. Η Αθήνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά κυρίως ως ένα «σκαλοπάτι» προσωπικών φιλοδοξιών και πολιτικής καριέρας».

Ακόμη και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για την παραγωγή ανανεώσιμης και φθηνής ενέργειας βρίσκεται στα πλάνα του νέου δημάρχου, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.

Μάλιστα, ο Δούκας ήταν από τους υποψηφίους ο οποίος εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για το μοντέλο «των 15 λεπτών». Ενα μοντέλο που έχει υιοθετηθεί από πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπως το Μιλάνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις που έχουν θέσει η κλιματική αλλαγή και η πανδημία. Οπως έχει δηλώσει, στο μοντέλο αυτό πόλεων καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ψυχαγωγία, πράσινο, χώρος για παιχνίδι) μέσα σε 15 λεπτά, με τα πόδια ή το ποδήλατο.