Η σημερινή συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη μέσα στο 2023. Η πρώτη είχε γίνει στο Βίλνιους. Τότε, το κλίμα μεταξύ τους ήταν καλό. Και σήμερα, όμως, το ραντεβού γίνεται χωρίς να έχουν ακουστεί αναθεωρητικές κορόνες από τη γειτονική χώρα ή να έχουν προηγηθεί προκλητικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας είναι να κωδικοποιηθούν οι εντολές των Μητσοτάκη και Ερντογάν σε έναν οδικό χάρτη ώστε να ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πρωτεύουσες. Οι γνωρίζοντες τα διπλωματικά λένε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, η διατήρηση του υπάρχοντος καλού κλίματος είναι από μόνη της εξαιρετικά σημαντική. Η συνάντηση της Νέας Υόρκης μόνο να βοηθήσει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί.

Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές προφανώς παραμένουν αλλά η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα διευκολύνει εκ των πραγμάτων τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας – τον διάλογο με όρους σαν εκείνους με τους οποίους επιθυμεί η Αθήνα να διεξάγει διπλωματικές συνομιλίες, δηλαδή. Σε μια περίοδο που οι Τούρκοι φαίνεται να θεωρούν συμφερότερη μια εξωτερική πολιτική η οποία θα τους φέρει εγγύτερα στη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την Τουρκία χωρίς εντάσεις. Και οι συζητήσεις που γίνονται με νηφαλιότητα και επιχειρήματα έχουν πάντα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν κάπου.