Τη «χαρτογράφηση» των αγορών γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πορεία των τιμών τους, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο και την ομάδα του επικεφαλής Τεχνολογίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στη «χαρτογράφηση» αυτή θα αποτυπωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών στην κάθε αγορά και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Από τα έως τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στο φρέσκο γάλα και η ακριβότερη βάσει της αγοραστικής δύναμης (ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης).

Λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη για το 2022, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, η Ελλάδα βρίσκεται στο 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ευρώπης.

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει τα ακριβότερα τρόφιμα αμέσως μετά τη Μάλτα (με μικρή διαφορά). Ολες οι υπόλοιπες χώρες έχουν φθηνότερες τιμές.

Τρίτον, η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα, τυρί και γιαούρτι, περίπου 40% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης και ακριβότερο από χώρες όπως Μάλτα, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία κ.ά.

Τέταρτον, τον Ιούνιο του 2023 το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα με χαμηλά λιπαρά είχε €1,12 (όσο και το πλήρες), αποτελώντας την τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (€1,39) και τη Σουηδία (€1,21). Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (€2,22€) μετά την Εσθονία (€2,39).

Στο πλήρες αγελαδινό φρέσκο γάλα, από την κατάταξη τον Ιούνιο του 2023 προκύπτει ότι η Ελλάδα με τιμή €1,12 είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα μετά τις Λιθουανία (€1,45), Φινλανδία (€1,35), Εσθονία (€1,30), Σουηδία (€1,23), Γαλλία (€1,2) και Αυστρία (€1,19). Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα (€2,22€), μετά τη Λιθουανία (€2,25).

Αποκλίσεις

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι τιμές λιανικής του ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στην Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις που εν μέρει δικαιολογούνται από τη διαφορά στην ποιότητα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες δεδομένου ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφερόμενου γάλακτος, ωστόσο η παρακάτω συγκριτική παρουσίαση προσφέρει μια ένδειξη για τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν γάλα από τα σουπερμάρκετ ανεξαρτήτως ποιότητας.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι όπου ήταν εφικτό αντλήθηκαν οι τιμές από τα e-shops σε πάνω από ένα κατάστημα σε κάθε χώρα και οι τιμές σε τοπικό νόμισμα μετατράπηκαν σε ευρώ για τις εκτός ευρωζώνης χώρες.

Καθώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ομοιογενές, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την υψηλότερη και τη χαμηλότερη τιμή κάθε κατηγορίας ώστε να εντοπίσουμε τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές σε κάθε χώρα. Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι για την κατηγορία «φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά» το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε €0,49 η χαμηλότερη και σε €2,39 η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία «φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα» το εύρος τιμών διαμορφώθηκε σε €0,85 η χαμηλότερη και σε €2,29 η υψηλότερη.

Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο γάλα πλήρες είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκρισή με την Εσθονία (25,7%) όσο και με τη Σουηδία (19,2%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή του γάλακτος είναι 10η στην κατάταξη.