Η εκλογή της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμενγκόλ στην προεδρία της ισπανικής Βουλής, χθες, αποτελεί νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες της νέας ισπανικής κυβέρνησης να εξασφαλίζει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Η 52χρονη Φρανθίνα Αρμεnγκόλ εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται όπως φαίνεται και οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλωνία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα του καταλανικού εθνικισμού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χθες το πρωί για την τελευταία στιγμή μιας, επί της αρχής, συμφωνίας ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το μικρό καταλανικό κόμμα.

Το Junts per Catalunya είναι το κόμμα του αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτσντεμόν, εξόριστου στο Βέλγιο που καταζητείται από την ισπανική Δικαιοσύνη από το 2017 για την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία.

Χωρίς τις 7 ψήφους του JxCat, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν διέθεταν παρά 171 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από ό,τι θα μπορούσε να λάβει το μπλοκ που εν δυνάμει υποστηρίζει το Λαϊκό Κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Οι εκλογές εκείνες δεν είχαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα όσον αφορά το ποιος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά η χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της κοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί ως βαρόμετρο καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Στη χθεσινή ψηφοφορία η υποψήφια του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Κουκά Γκαμάρα συγκέντρωσε 139 ψήφους, ενώ το ακροδεξιό Vox, το οποίο συνασπίζεται με το Λαϊκό Κόμμα σε πολλές ισπανικές περιφέρειες, στήριξε τον δικό του υποψήφιο, τον Ιγνάσιο Γκιλ, με 33 ψήφους.

Το Λαϊκό Κόμμα

Στις εκλογές του Ιουλίου το Λαϊκό Κόμμα με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό κέρδισε περισσότερες έδρες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Ετσι τώρα το Σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του αριστερού εταίρου του Sumar και μια σειρά μικρότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών αυτονομιστών του Esquerra Republicana (ERC) και του Junts.

Η Αρμενγκόλ ήταν ηγέτις της καταλανόφωνης περιοχής των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2023, κυβερνώντας σε συνασπισμό με το Podemos και το κόμμα ERC.

Ο αρχηγός του ERC Γκάμπριελ Ρουφιάν δήλωσε πως παρότι το κόμμα υποστήριξε την υποψηφία των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Βουλής, αυτό δεν υποστηρίζεται για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει λάβει πολλές παραχωρήσεις από τους Σοσιαλιστές σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για τη χρήση της καταλανικής ως επίσημης γλώσσας σε ισπανικούς θεσμούς όπως το δικαστικό σύστημα και το κοινοβούλιο.

Τέρμα στην καταστολή

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών και υποσχέθηκε ότι θα θέσει «τέρμα στην καταστολή» από τα ισπανικά δικαστήρια εναντίον των αυτονομιστών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2017.

Οι συμφωνίες που έκλεισαν οι Σοσιαλιστές με το Junts για την εκλογή προέδρου δεν έγιναν γνωστές, αλλά είναι γνωστό πως ζητά τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλωνία και αμνηστία για τους ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος του 2017.