«Πράγματι, υπάρχει απειλή, είναι προφανές, αλλά λαμβάνονται μέτρα»: είναι ίσως η πρώτη φορά που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναγνωρίζει τόσο ξεκάθαρα τον κίνδυνο που εκπροσωπούν για τη Μόσχα οι – ολοένα και συχνότερες – ουκρανικές (αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως…) επιθέσεις με drones.

Ενα πολυώροφο κτίριο, στην επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας, που στεγάζει τρία κυβερνητικά υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, χτυπήθηκε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Το αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά για τέταρτη φορά από τις αρχές του μήνα. Η δήλωση που έκανε την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι χαρακτηριστική: «Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας».

Η Ρωσία πρέπει να αναμένει «περισσότερα drones αγνώστου ταυτότητας, περισσότερη κατάρρευση, περισσότερες εμφύλιες διαμάχες, περισσότερο πόλεμο», σχολίασε από την πλευρά του χθες ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντολιάκ. Το ερώτημα είναι: μέχρι πού θα φτάσουν οι ουκρανικές επιθέσεις; Και πόσο ακόμα θα αντέξει η βιτρίνα της «κανονικότητας» που επιμένει να ορθώνει η κυβέρνηση Πούτιν για τους ρώσους πολίτες;

Η επίθεση με drones που δέχθηκε χθες η Μόσχα ήταν η τρίτη μέσα σε δέκα ημέρες – από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν δύο drones «καταρρίφθηκαν» πάνω από το Κρεμλίνο, πυροδοτώντας πηχυαίους τίτλους σε όλα τα δυτικά Μέσα, οι επιθέσεις αυτού του είδους γίνονται όλο και συχνότερες.

Δεν έχουν προκαλέσει ποτέ θύματα, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές, γεγονός που φροντίζουν να επισημαίνουν πάντα οι ρωσικές Αρχές, καθώς και η ρωσική τηλεόραση. Οι ίδιες πηγές σπεύδουν επίσης πάντα να τονίσουν πως όλα τα εισερχόμενα drones καταρρίπτονται ή εξουδετερώνονται: το ίδιο συνέβη και με τα τρία που στοχοποίησαν χθες τη Μόσχα, δύο από αυτά «καταρρίφθηκαν» δυτικά του κέντρου της πόλης και ένα τρίτο «εξουδετερώθηκε» προτού συντριβεί στο επίμαχο πολυώροφο κτίριο της «Μόσκβα-Σίτι», προκαλώντας «ζημιές στην πρόσοψη στον 21ο όροφο».

Είναι όμως ξεκάθαρο πως τα γεγονότα προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία. Ωρες μετά την επίθεση, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε μέσω Telegram πως «ειδικοί αξιολογούν τις ζημιές και την κατάσταση της υποδομής για την ασφάλεια των ατόμων στο κτίριο» και πως οι υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι.

Επειτα από το πρώτο πλήγμα στο ίδιο και ένα ακόμα κτίριο της επιχειρηματικής συνοικίας, ξημερώματα Κυριακής, η εταιρεία τεχνολογίας Yandex έστειλε υπόμνημα στους εργαζομένους συμβουλεύοντάς τους να μη μένουν στα γραφεία τους τη νύχτα και να «προσέχουν».

«Σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να πληγεί οποιοδήποτε μέρος, είναι λοιπόν δύσκολο να νιώθει κανείς 100% ασφαλής», δήλωσε στο Reuters ο Αλεξάντερ Γκούσεφ, ένας 67χρονος κάτοικος της Μόσχας.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτή την κατάσταση διότι δεν γνωρίζουμε τι θα μας χτυπήσει και πού».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Le Monde» στη Μόσχα, τον Νικολά Ρουισό, η «νέα πραγματικότητα» στην πόλη θέλει τους οδηγούς ταξί να γκρινιάζουν για το γεγονός ότι το GPS τους μπλοκάρεται και οι ίδιοι χάνουν τον δρόμο τους με το που πλησιάζουν στο Κρεμλίνο ή άλλα δημόσια κτίρια, και την πρόσβαση στο Ιντερνετ να είναι για τον ίδιο λόγο, λόγω των μέτρων ασφαλείας, δύσκολη σε πολλά διαμερίσματα πάνω στις ιστορικές και στρατηγικές αρτηρίες της Μόσχας.

Σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα

Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones δεν περιορίζονται όμως στη ρωσική πρωτεύουσα, στοχοποιούν παράλληλα ολοένα και περισσότερο την Κριμαία καθώς και τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες πως απέτρεψε επιθέσεις από θαλάσσια drones τόσο σε ρωσικά πλοία περιπολίας όσο και σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και μια επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Εν μέσω όλο και μεγαλύτερης έντασης, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά, το Κίεβο έσπευσε από την πλευρά του να ξεκαθαρίσει πως δεν επιτέθηκε ούτε πρόκειται να επιτεθεί ποτέ σε εμπορικά πλοία ή οποιαδήποτε άλλα μη στρατιωτικά αντικείμενα στη Μαύρη Θάλασσα – αφήνοντας, κατά το συνήθειό του, ασχολίαστο τον ισχυρισμό πως είχε επιτεθεί στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό.