Η εσωκομματική «Βαβέλ» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά την εκλογική συντριβή του Ιουνίου και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συμπαρασύρει στη δίνη της και τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Δίπλα στις υποψηφιότητες του Κώστα Ζαχαριάδη και του Νίκου Φίλη, έπεσαν αιφνιδίως στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δύο νέα ονόματα: του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά, που προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα και της αρχιτεκτόνισσας Ολγας Μπαλαούρα, που προτάθηκε από μέλη του δημοτικού συνδυασμού της Ανοιχτής Πόλης, τα οποία έστειλαν σχετική επιστολή.

Η πολύωρη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου δεν κατέληξε στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας (συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα). Ωστόσο, οι ισορροπίες που αποτυπώθηκαν προσδίδουν σασπένς στην κούρσα επιλογής του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, διαδικασία που έχει λάβει όλα τα χαρακτηριστικά της εσωκομματικής «κόντρας» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική του κόμματος στα αυτοδιοικητικά είναι στον «αέρα», καθώς ο σχεδιασμός (επί Σπίρτζη) δεν προέβλεπε προφανώς την εκλογική συντριβή που συντελέστηκε, ούτε βεβαίως την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στα αδιέξοδα που ανέδειξε η κάλπη, το ένστικτο κομματικής αυτοσυντήρησης δεν φαίνεται να λειτούργησε με αποτέλεσμα να επικρατήσει εδώ και καιρό μια ακατάσχετη ονοματολογία με αρνήσεις ή διαψεύσεις από τους εμπλεκομένους. Δίπλα στη φερόμενη ως επικρατέστερη υποψηφιότητα του Ζαχαριάδη, υπεύθυνου εσχάτως για τα αυτοδιοικητικά, εκπροσώπου της νέας γενιάς στελεχών με «προεδρικές» αναφορές (πλέον έχει προσχωρήσει στο «στρατόπεδο» της Εφης Αχτσιόγλου), άλλη μια «προεδρικής» απόχρωσης υποψηφιότητα είναι αυτή του Τσουκαλά που κατατέθηκε από τον Τεμπονέρα και έτυχε της στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, του εκ των ηγετικών παραγόντων των «προεδρικών» Νίκου Παππά, υποψηφίου για την αρχηγία του κόμματος.

Μια κίνηση τακτικής που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Οπως και το ότι οι «προεδρικοί» που συγκροτούσαν επί Τσίπρα την κραταιά πλειοψηφία, εμφανίστηκαν τριχοτομημένοι, καθώς εκτός από τον Ζαχαριάδη και τον Τσουκαλά, κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Νίκος Μπίστης και η Σία Αναγνωστοπούλου, φέρονται να συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα Φίλη, του πρώην υπουργού Παιδείας, ο οποίος εκλεγόταν στην Α’ Αθηνών σε αντίθεση με τον Ζαχαριάδη που εκλεγόταν στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Η υποψηφιότητα Φίλη, έχει κατά βάση τη στήριξη της «Ομπρέλας» και κάποιων από την Ανοιχτή Πόλη. Στη συνεδρίαση συντάχθηκαν μαζί του Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Θεανώ Φωτίου, Αννέτα Καββαδία κ.ά., ενώ με τον Ζαχαριάδη συντάχθηκαν εκτός από τους «προεδρικούς» (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.) και στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και είχε κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, ενώ τώρα φέρεται να απέρριψε ανάλογες σκέψεις.

Στις Περιφέρειες

Στην Πολιτική Γραμματεία φαίνεται να κατέληξαν, πάντως, στη στήριξη κάποιων υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων του Γιώργου Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής, του Θεόδωρου Γαλιατσάτου για την Περιφέρεια Ιονίου, του Γιάννη Στέφου για την Περιφέρεια Ηπείρου, της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου για τη Δυτική Μακεδονία, του Σπύρου Δανέλλη για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δεν έχει αποκλεισθεί για την Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου.