Για τη ΔΕΗ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο καθώς συμπίπτει με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και την ολοκλήρωση στοχευμένων δράσεων για την πλήρη ευθυγράμμιση της εταιρείας με τις αρχές και αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει εδραιώσει πλέον την ηγετική του θέση στην ενεργειακή μετάβαση με την επιτάχυνση της διαδικασίας απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη δυναμική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια κρίσιμη περίοδο που συνυπάρχουν οι νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής με τις ενεργειακές προκλήσεις. Παράλληλα, ενισχύει και επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα, προσφέρει στους καταναλωτές νέα πράσινα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, πολλαπλασιάζει τις δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και δραστηριοποίησης και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να στηρίζει ενέργειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη μείωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων και την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας.

Μετρήσιμοι στόχοι

με απτά αποτελέσματα

¢ Μειώνει τις άμεσες εκπομπές CO2 των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κατά 36% το 2022, σε σχέση με το 2019.

¢ Αυξάνει κατά 132% τους σταθμούς ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο Δίκτυο, σε σχέση με το 2020, με το 94% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε να προέρχεται από μονάδες με πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Δυναμική στροφή

στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

¢ Ξεκινά την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαΐδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχει θέσει για το 2026.

¢ Ενώνει τις δυνάμεις της με τον ενεργειακό όμιλο RWE για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη Δυτική Μακεδονία. Μέσω της κοινοπραξίας τους, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η RWE Renewables αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.

¢ Δρομολογεί την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουμανίας με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης) και θέτει τη βάση για τη μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

¢ Εξασφάλισε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230MWp προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να στηριχθούν οι προσπάθειες δίκαιης μετάβασης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

¢ Αναλαμβάνει την κατασκευή του υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στην Αστυπάλαια με φωτοβολταϊκά 3,5 ΜW και συσσωρευτές  περίπου 10 MWh στην υπηρεσία του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί», με αρχικό στόχο την κάλυψη του 50% και σε δεύτερη φάση του 80% των αναγκών του νησιού σε ενέργεια από ΑΠΕ.

Συμμετοχή σε διεθνείς

πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις

¢ Δεσμεύτηκε στο Science Based Targets initiative (SBTi) συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C μέσω της εκστρατείας Business Ambition for 1,5°C, με σκοπό να αναπτύξει ο Όμιλος επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ), τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους, που θα τον οδηγήσουν στην επίτευξη μηδενικού  ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2040.

¢ Συμμετείχε ως ένας από τους 330 οργανισμούς παγκοσμίως, στην πρωτοβουλία της διεθνούς συμμαχίας Business for Nature, στην εκστρατεία «Make it Mandatory» στο πλαίσιο και του COP 15 των Ηνωμένων Εθνών, για την βιοποικιλότητα, η οποία κατέληξε στην υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ η οποία αποσκοπεί στην προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από την μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση.

Εκσυγχρονισμός υποδομών,

αξιοποίηση αποσυρόμενων μέσων

¢ Υιοθετεί ολοκληρωμένα προγράμματα για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχώνμε νέα έργα και αξιοποίηση των αποσυρομένων μέσων, όπως:

¢ υλοποίηση νέων έργων Τηλεθέρμανσης των Δήμων Δυτ. Μακεδονίας,  

¢ μετατροπή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς σε ένα πρωτοποριακό hub, το οποίο θα φιλοξενεί σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες και υπηρεσίες,

¢ εγκατάσταση αντλιοταμιευτικών συστημάτων εντός εξαντλημένων Ορυχείων της ΔΕΗ.

¢ Συνεχίζει  με επιτυχία τον επανασχεδιασμό και την ανάπλαση των εκτάσεων. Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί περίπου 58.000 στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 στρέμματα αποτελούν δεντροφυτεμένες εκτάσεις με δασικά είδη.

¢ Επέκτεινε τoν σχεδιασμό, ανάπτυξη, λειτουργία και πιστοποίηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001 και ξεκίνησε και την ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης κατά ISO 50001 στους σταθμούς παραγωγής.

¢ Εξερευνά νέες τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της έρευνας με τη συμμετοχή της σε κοινοπραξίες ερευνητικών έργων και δοκιμάζοντας πιλοτικά τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού στη Μονάδα V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (έργο intelWATT).

¢ Υλοποιεί έργα αποξήλωσης καθαίρεσης παλαιών/ανενεργών μονάδων παραγωγής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την διατήρηση  στοιχείων μνημειακού εξοπλισμού και τη διαχείριση των παραγομένων αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος

Νέα προϊόντα ενεργειακής

απόδοσης και εξοικονόμησης

¢ Επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της από πάροχο και παραγωγό ενέργειας σε έναν σύμβουλο ενέργειας, που βρίσκεται δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Με το ΔΕΗ myEnergyCoach, το ψηφιακό εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας βοηθάει τους καταναλωτές να κατανοήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να υιοθετήσουν συνήθειες εξοικονόμησης και βιωσιμότητας που θα ωφελήσουν  τόσο στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

¢ Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και αναδεικνύει τους καταναλωτές σε δυναμικούς αυτοπαραγωγούς ενέργειας με τη νέα υπηρεσία ΔΕΗ myEnergySolarNet, μειώνοντας το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

¢ Πρωτοπορεί προσφέροντας το myEnergy HeatPump το πιο αποδοτικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.  Με τη νέα υπηρεσία εκτός από τη μείωση του ενεργειακού κόστους επιτυγχάνεται: εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως και 80%, μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.

Μεγάλα και σταθερά βήματα

στη βιώσιμη κινητικότητα

¢ Επεκτείνει το δίκτυο ΔΕΗ blue σε 49 Νομούς με 1.500 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης πανελλαδικά.  

¢ Προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα και αναδεικνύει το ηλεκτρικό ποδήλατο ως το πιο δημοφιλές μέσο βιώσιμης μετακίνησης, με τη διοργάνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά του ΔΕΗ e-bike festival σε δεκάδες μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες φίλους του ποδηλάτου.

¢ Στηρίζει το Athens Bike Festival, τη γιορτή του ποδηλάτου με περισσότερους  από 35.000 επισκέπτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από