3 βιβλία για τις οικογένειες

Mary Hoffman – Ros Asquith, «Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες», μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Ικαρος

Οικογένειες μεγάλες, μικρές, χαρούμενες, λυπημένες, πλούσιες, φτωχές, ήσυχες, φασαριόζικες, θυμωμένες, ευδιάθετες, αγχωμένες ή χαλαρές. Οι περισσότερες είναι κάποιες φορές λίγο απ’ όλα. Το βιβλίο, με χιούμορ και ευαισθησία, εξερευνά τις διάφορες μορφές της οικογένειας σήμερα και γίνεται υπέροχη αφορμή για συζήτηση γύρω από ευαίσθητα θέματα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Ros Asquith συμπληρώνεται με τα κείμενα της Mary Hoffman.

Ματθαίος Γιωσαφάτ, «Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια», εκδ. Αρμός

Η ανάπτυξη του παιδιού και η οικογενειακή κατάσταση μέσα στην οποία μεγαλώνει παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή του και την προσωπικότητά του. Στον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, στον τρόπο που αργότερα ο ίδιος θα δημιουργήσει μία οικογένεια, θα γίνει σύντροφος, γονιός. Πόσο μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από το να αναπτύξουν προβληματικές συμπεριφορές; Ποιες βάσεις είναι αυτές που μας έδωσαν οι γονείς μας, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να γίνουμε «κοινωνοί» μιας σωστής ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού; Στο βιβλίο αυτό ο Ματθαίος Γιωσαφάτ κάνει μία εισαγωγή στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και τον έκτο χρόνο της ζωής του.

Philippa Perry, «Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου», εκδ. Διόπτρα, μτφ. Ιωάννα Παπαγεωργίου

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά; Με εύστοχες και σοφές συμβουλές, είναι το βιβλίο που κάθε γονιός θα θέλει να διαβάσει και κάθε παιδί θα εύχεται να είχαν διαβάσει οι γονείς του.