Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενα νέο πρόσωπο με δύο ταυτότητες επιχείρησε να δείξει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα του κυβέρνηση - όπου παρέμειναν μόνο δύο από τους παλαιούς υπουργούς ενώ 16 είναι καινούργιοι. Εκείνο που δεν άλλαξε είναι η στήριξή του σε έναν στενό κύκλο συνεργατών που ανέλαβαν καίριες θέσεις, όπως ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραήμ Καλίν. Εκείνο που δείχνει να αλλάζει είναι η οικονομική του πολιτική, καθώς επέλεξε για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών τον Μεχμέτ Σισμέκ, που ανακοίνωσε την επιστροφή σε «πιο ορθόδοξες και λογικές» πολιτικές.
Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, δείχνει με την επιλογή των προσώπων ότι θα συνεχίσει να προωθεί το βασικό αφήγημα του τούρκου προέδρου για τον «Αιώνα της Τουρκίας» με ενίσχυση της χώρας ως περιφερειακής δύναμης, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα - αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει ο τόνος στη ρητορική. Παράλληλα, ενισχύονται σε θέσεις-κλειδιά πολιτικοί που με το μέχρι τώρα έργο τους προωθούν την ισλαμιστική ταυτότητα της Τουρκίας έναντι του κοσμικού κράτους. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να αποδέχεται πλέον ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις του στον οικονομικό τομέα δεν βοήθησαν τη χώρα, τοποθετώντας για αυτόν τον λόγο τον Μεχμέτ Σιμσέκ επικεφαλής της προσπάθειας να διασωθεί η λίρα και να αποφευχθεί η προσφυγή της Αγκυρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάχη κατά του πληθωρισμού
Χθες ο νέος αντιπρόεδρος της Τουρκίας Σεβντέτ Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μάχη εναντίον του πληθωρισμού και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις. Οπως γράφουν οι «Financial Times», η επιλογή του Τσεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος στο παρελθόν έχει αναλάβει ανώτερους οικονομικούς ρόλους στην τουρκική κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο, ως αντιπροέδρου θεωρείται επίσης από τους αναλυτές ως σημάδι αλλαγής πολιτικής. Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκληρή του γλώσσα κατά της Δύσης και αποκάλεσε τις εκλογές του Μαΐου απόπειρα δυτικού «πολιτικού πραξικοπήματος». Τον διαδέχεται ο Αλί Γερλικάγια, κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Αλλωστε, οι τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2024 φαίνεται πως είναι ήδη στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν κρύβει την επιδίωξή του να ανακτήσει τον έλεγχο τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και της Αγκυρας.
Ο «Αιώνας της Τουρκίας»
«Ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει και οι πόρτες της ανάπτυξης της χώρας μας έχουν ανοίξει κι αυτές» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του λίγες ώρες πριν ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, διατυπώνοντας σαφώς τις προθέσεις του. Το ποια θα είναι η στάση της Αγκυρας προς τη Δύση και το εάν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα περάσει από πολλά τεστ. Σίγουρα πρώτο τεστ θα αποτελέσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζήτημα που κυριάρχησε στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οπως έγινε γνωστό, αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα για συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Αγκυρας πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο.