ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΜΣΕΚ

Υπουργείο Οικονοµικών

Η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει δραματικά την οικονομική της πολιτική προκειμένου να μειώσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, λέει ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθολογικό έδαφος» στον χειρισμό της οικονομίας δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του. «Η σταθερότητα των τιμών θα είναι ο κύριος στόχος μας. Η μεσοπρόθεσμη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας». Ο διορισμός του κούρδου πρώην οικονομολόγου της Merrill Lynch, ο οποίος βοήθησε στην ανάκαμψη της Τουρκίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – ως υπουργός Οικονομικών και τότε – θεωρήθηκε ως μήνυμα ότι η Aγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική οικονομική πολιτική. Ο 56χρονος Σιμσέκ θεωρείται οπαδός μιας πιο συμβατικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζήτησε και πήρε από τον Ερντογάν διαβεβαιώσεις πως θα έχει αυτονομία – με τους ξένους αναλυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς αυτό.

ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο επί 13 χρόνια επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) ήταν ο μόνος που βρισκόταν πάντα μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν στις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, καλείται να ασχοληθεί στο προσκήνιο με όλα όσα επί τόσα χρόνια ασχολούνταν από το παρασκήνιο. Ο 55χρονος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει χειριστεί διάφορες μυστικές επαφές – από το ΡΚΚ και τον Οτζαλάν έως το Ιράν και πιο πρόσφατα την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της αυξανόμενης εμπλοκής της Τουρκίας στην περιοχή της, ιδίως στη Λιβύη και στη Συρία, ενώ επί των ημερών του η ΜΙΤ άπλωσε τα πλοκάμια στην Αφρική, στην Ασία και στα Βαλκάνια. Αναλυτές θεωρούν ότι οι επιδόσεις του Φιντάν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση, όπου θα ρίξει το βάρος του, θα κρίνουν την πορεία των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΛΙΝ

Μυστικές Υπηρεσίες

Τον αποκαλούν «δεξί χέρι» του Ερντογάν και εκείνοι που γνωρίζουν λένε πως τίποτα δεν προχωρά εάν δεν το γνωρίζει ο Ιμπραήμ Καλίν. Απόφοιτος Ισλαμικών Σπουδών και Συγκριτικής Φιλοσοφίας καθώς και συγγραφέας βιβλίων για τη σχέση Ισλάμ – Δύσης, ήταν τα τελευταία χρόνια ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ερντογάν. Τώρα διαδέχεται στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας τον Χακάν Φιντάν. Βρίσκεται στο πλευρό του Ερντογάν από το 2010 είτε ως συντονιστής του γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας του τότε πρωθυπουργού είτε ως αναπληρωτής υφυπουργός του γραφείου του. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ιδρύματος Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας (SETA), το οποίο σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά προωθεί τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Μαζί με τον Χακάν Φιντάν θεωρούνται οι δύο στενοί συνεργάτες του Ερντογάν που έχουν στόχο να προωθήσουν το όραμα για τον «Αιώνα της Τουρκίας» και την επέκταση της επιρροής της χώρας τους.

ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΛΕΡ

Υπουργείο Αµυνας

Το κοινό που έχει ο Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Χακάν Φιντάν είναι πως προέρχεται και αυτός από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του. Ηταν εκείνος που διαδέχθηκε τον Χουλουσί Ακάρ τον Ιούλιο του 2018 στην αρχηγεία του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τώρα τον διαδέχεται στο τιμόνι του υπουργείου Αμυνας. Με την επιλογή του 69χρονου στρατηγού, ο Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα πως εμπιστεύεται το κρίσιμο υπουργείο μόνο σε χέρια στρατιωτικών. Οταν ο Γκιουλέρ ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου το 2016 ήταν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και προτεραιότητά του ήταν να εντοπίσει και να συλλάβει χιλιάδες στρατιωτικά στελέχη, μέλη του δικτύου του ιμάμη Γκιουλέν, και από τα τρία Σώματα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι σήμερα κύριος στόχος του είναι η διασφάλιση των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία και στα μέτωπα της Λιβύης, η ενίσχυσης της «λαβωμένης», από την εκδίωξη πολλών στελεχών, αεροπορίας και η προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΜΑΪΝΟΥΡ ΟΖΝΤΕΜΙΡ

Υπουργείο Οικογένειας

και Κοινωνικών Υποθέσεων

Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είναι η νέα υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Τουρκία και μοναδική γυναίκα στο υπουργικό του προέδρου Ερντογάν. Η 41χρονη ήταν πρώην δημοτική σύμβουλος του κεντρώου γαλλόφωνου βελγικού κόμματος cdH (Ανθρωπιστικό Δημοκρατικό Κέντρο) στο Σκαρμπέεκ και βουλευτής Βρυξελλών για δέκα χρόνια – η πρώτη που μέλος του βελγικού κοινοβουλίου φόρεσε χιτζάμπ. Εκδιώχθηκε από το κόμμα το 2015 όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Η Οζντεμίρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών το 2019, στο τέλος της δεύτερης θητείας της. Την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος Ερντογάν, με τον οποίο διατηρούσε επαφές όλα αυτά τα χρόνια και ο οποίος είχε παραστεί και στον γάμο της, την όρισε πρεσβευτή στην Αλγερία – η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τέτοιο αξίωμα στην Τουρκία -, θέση την οποία αφήνει για να αναλάβει υπουργική θέση.

ΧΑΦΙΖΕ ΕΡΚΑΝ

Κεντρική Τράπεζα

της Τουρκίας

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τη Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 40χρονη Ερκάν συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον νεοδιορισθέντα τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και αναμένεται σύντομα να συναντήσει και τον Ερντογάν. Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι μια από «τους λίγους υποψηφίους» για να διαδεχθούν τον νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ηγήθηκε της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν μειώνοντας από το 2021 τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε πέρυσι σε υψηλό 24 ετών υπερβαίνοντας το 85%. Η Ερκάν, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Πρίνστον, είναι πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στην αμερικανική τράπεζα First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs.