Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με στόχο να γνωρίσει το κοινό τα ταλέντα του μέλλοντος, να χειροκροτήσει τη νεανική ορμή και να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των αυριανών χορευτών, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πραγματοποιεί την ετήσια παρουσίασή της την Κυριακή 4 Ιουνίου. Οι σπουδαστές όλων των τμημάτων, στο πρώτο μέρος της παράστασης, θα χορέψουν αποσπάσματα από το μπαλέτο «Η μπαγιαντέρα» σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους και χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου. Στο δεύτερο, στη σκηνή θα βγουν οι σπουδαστές των επαγγελματικών τμημάτων για να ερμηνεύσουν τη νέα δημιουργία του διεθνώς διακεκριμένου έλληνα χορογράφου Χάρη Γκέκα «Crossover» για τη σχολή χορού της Λυρικής αλλά και το απόσπασμα του «Minus 16» του ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν, μία από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως.
«Το ότι οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με αυτό το υλικό, με αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το ότι με έναν τρόπο επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μέσα από τη σχολή και με πολύ μεγάλες ομάδες του εξωτερικού και χορογράφους όπως είναι ο Ναχαρίν, είναι κάτι το οποίο θέλαμε πολύ και το καταφέραμε», αναφέρει στο «Νσυν», ο Γιώργος Μάτσκαρης, διευθυντής Σπουδών της σχολής που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς. «Στην πραγματικότητα με αυτήν την παράσταση όλοι μαθαίνουν. Ολες οι πληροφορίες, ό,τι ερεθίσματα έχουν μέσα στην τριετία του επαγγελματικού τμήματος, όλη η καθημερινότητα παίρνει ουσία. Ολα τα κομμάτια του παζλ, το τι χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα, πόση επιμονή χρειάζεται, το να μπορείς συνέχεια να επανεφεύρεις τους λόγους για τους οποίους κάνεις αυτό που αγαπάς γιατί το κάνεις σε τέτοιο επίπεδο. Ο συγκερασμός όλων αυτών των πραγμάτων έρχεται και δένει και κουμπώνει μ' αυτή την παράσταση», συνεχίζει ο χορογράφος.
Για τους σπουδαστές των προπαρασκευαστικών τμημάτων της σχολής, από 12 έως 18 χρονών, η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί μια ευκαιρία να βγουν στη σκηνή. Για εκείνους, ωστόσο, των επαγγελματικών τμημάτων, άνω των 18 ετών, είναι η πρώτη γεύση από τον κόσμο του χορού που ανοίγεται μπροστά τους και τους περιμένει. «Είναι μια παράσταση η οποία ξεφεύγει από τα δικά μας σχολικά όρια κι αποκτάει ένα πρόσημο επαγγελματικό. Αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους και αντιμετωπίζονται σαν επαγγελματίες χορευτές με όλη την κατανόηση φυσικά ότι ακόμα σπουδάζουν, έχουν πράγματα να μάθουν, ότι είναι η αρχή της πορείας τους της καλλιτεχνικής και σίγουρα θα εξελιχθούν και θα έχουν μπροστά τους το χρόνο για να ολοκληρωθούν σαν καλλιτέχνες», τονίζει ο Γιώργος Μάτσκαρης και συνεχίζει. «Οταν φεύγεις από το σχολικό, το μαθητικό πλαίσιο της τάξης και ξαφνικά μπαίνεις σε ένα πλαίσιο παράστασης έχοντας απέναντί σου σημαντικούς καλλιτέχνες, είναι σαν να ωριμάζεις γρήγορα και σου δίνει πολύ μεγάλη ενέργεια για να ξαναμπείς στην τάξη γιατί συνεχίσεις τη σπουδή. Για τους τριτοετείς μας που φοιτούν είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους αλλά να έχουν και αυτή την ανάμνηση, ότι έχουν ήδη κάπως μπει στον χώρο. Η ενέργεια που παίρνεις από το κοινό, η επιβράβευση, ακόμα και στα δύσκολα, είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι παραστασιακό το είδος μας ούτως ή άλλως και το προετοιμάζουμε έτσι ώστε να παρουσιαστεί».