Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Σήμερα υπάρχουν αλλαγές οι οποίες δεν έχουν συντελεστεί μέσα σε 100 χρόνια. Οταν είμαστε μαζί, μπορούμε να κατευθύνουμε αυτές τις αλλαγές», φέρεται να είπε ο Σι Τζινπίνγκ στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Μόσχα, νωρίς χθες το πρωί. «Συμφωνώ», απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, με τον ομόλογό του να τον αποχαιρετά με τα εξής λόγια: «Σε παρακαλώ, αγαπητέ φίλε, πρόσεχε τον εαυτό σου».
Η παραπάνω στιχομυθία, όσα άλλα ειπώθηκαν (και έγιναν γνωστά) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι στη Ρωσία, καθώς και το κοινό ανακοινωθέν των εννιά σημείων στο οποίο κατέληξαν οι δύο ηγέτες οδηγούν σε ένα σαφές συμπέρασμα: μπορεί ο κινέζος πρόεδρος να επιχείρησε να εμφανιστεί ως «ιεραπόστολος της ειρήνης», με βάση τον χαρακτηρισμό που του αποδίδει το σχετικό ρεπορτάζ του Κρις Μπάκλεϊ στους «New York Times», όμως δεν άφησε να πλανάται αμφιβολία αναφορικά με το ποιον θεωρεί σύμμαχό του και ποιους αντιπάλους του. Και μάλιστα, όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία, αλλά για τα επόμενα πολλά χρόνια - άλλωστε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο, οι δύο ηγέτες «συμμερίζονται την εκτίμηση ότι η σχέση των δύο χωρών ξεπερνά κατά πολύ το διμερές επίπεδο και έχει αποκτήσει ζωτική σημασία για το παγκόσμιο σκηνικό και το μέλλον της ανθρωπότητας».
Μικρή σημασία έχει
Σε αυτό το φόντο, το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων, που γνωστοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και έγινε αποδεκτό ως «βάση συζήτησης» από το Κρεμλίνο, μικρή σημασία έχει. Οι πάντες, άλλωστε, συμφωνούν ότι με βάση τα δεδομένα που επικρατούν, τόσο πολιτικά όσο και στα πεδία των μαχών, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αποδεκτό από το Κίεβο και τη Δύση. Κάτι που φάνηκε και από την αντίδραση των ΗΠΑ, που διεμήνυσαν πως «μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή, με την παγιοποίηση των διαχωριστικών γραμμών εκεί που βρίσκονται, ουσιαστικά δίνει στον Πούτιν τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται» προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του.
Χωρίς ορατό τέλος ο πόλεμος
Πρακτικά, λοιπόν, όλοι εργάζονται προς την κατεύθυνση της συνέχισης του πολέμου, με διαφορετικές επιδιώξεις. Η Δύση ελπίζει ότι με τα όπλα που παραλαμβάνει ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να αντεπιτεθεί και να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους εισβολείς, αποδυναμώνοντας και τη διαπραγματευτική τους θέση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύει ότι είναι ακόμη σε θέση να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα από το σύνολο των εδαφών της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η Μόσχα θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της και εκτιμά ότι, αργά αλλά σταθερά, θα πετυχαίνει τους στόχους της. Οσο για το Πεκίνο, εκτιμά πως όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος κερδίζει χρόνο για να προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει της επερχόμενης (όπως προειδοποιούν ολοένα περισσότεροι) αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, αποκρυπτογραφώντας τα στρατιωτικά τους μυστικά - και παράλληλα, όπως σημειώνει ο Ουγκ Μαγιό στη «Figaro», «επιδιώκοντας να αναδείξει τον ρόλο του ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης».
Νέο μπαράζ επιθέσεων
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι χθες δόθηκαν και άλλες αποδείξεις για το γεγονός ότι σήμερα είναι τουλάχιστον άτοπη και άκαιρη κάθε συζήτηση για εκεχειρία και ειρηνευτικές συνομιλίες: αφενός, το νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά του Κιέβου, της Ζαπορίζια και άλλων πόλεων, που προξένησαν καταστροφές και θύματα. Και αφετέρου, η συνέχιση των μαχών γύρω από το Μπαχμούτ, που έχει αναδειχθεί σε «κρεατομηχανή» και χαρακτηρίζεται ήδη ως η μεγαλύτερη και πιο φονική μάχη πεζικού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να ακούσει τη λέξη "ειρήνη" στη Μόσχα, δίνεται από εκεί μία ακόμη διαταγή για τέτοιου είδους εγκληματικά πλήγματα», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι. Με τον τρόπο αυτό, σχολίασε εμμέσως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σι - με τον οποίο είναι πιθανό να έχει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.
Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ισχυρίστηκε χθες ότι η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι σήμερα «υψηλότερη από οποτεδήποτε άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες».