Η διάκριση του δεύτερου καλύτερου δημοσιογραφικού θέματος της χρονιάς από ξένο ανταποκριτή στη Βρετανία απονεμήθηκε – για δεύτερη συνεχή χρονιά – στον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» στο Λονδίνο Γιάννη Ανδριτσόπουλο, στα βραβεία της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (FPA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το θέμα που διακρίθηκε, μεταξύ δεκάδων άλλων, στα FPA Awards ήταν η αποκάλυψη από «ΤΑ ΝΕΑ» δύο αδημοσίευτων επιστολών που έστειλε το 1986 ο Μπόρις Τζόνσον προς την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, στις οποίες εξαπέλυε δριμεία επίθεση στη βρετανική κυβέρνηση για την άρνησή της να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επιπροσθέτως, παραδεχόταν ότι ο λόρδος Ελγιν είχε αποσπάσει τα αριστουργήματα του Φειδία χωρίς άδεια.

Κορυφαία βρετανικά μέσα ενημέρωσης – όπως το BBC, ο «Ομπσέρβερ», οι «Τάιμς» και η «Τέλεγκραφ» – αναφέρθηκαν εκτενώς στην αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», τον περασμένο Ιούλιο, ενώ βρετανοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί στηλίτευσαν την «υποκρισία» του τότε βρετανού πρωθυπουργού.

Στην τελετή απονομής, στο ξενοδοχείο Sheraton Grand Park Lane του Λονδίνου, παρέστη και ο πατέρας του πρώην βρετανού πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον, ο οποίος ευχήθηκε «να κερδίσει το θέμα του Ανδριτσόπουλου», εκφράζοντας τη λύπη του «που δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο θέμα των Μαρμάρων».