Τα σχέδιά του για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, ανακοινώνει σήμερα ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός της Google, ακολουθώντας άλλες μεγάλες πολυεθνικές που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την πρόεδρο της Google Cloud International Adair, Fox Martin και τη γενική διευθύντρια ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τη δημιουργία υποδομών cloud, μέσα από τις οποίες θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχει ήδη στους πελάτες της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία θα ανακοινώσει τις προθέσεις της σχετικά με την κατασκευή data centers, καθώς και τη δημιουργία σταθμών και κόμβων clud εντός υφιστάμενων υποδομών που βρίσκονται στην ιδιοκτησία «τρίτων» εταιρειών, με τις οποίες η Google συνεργάζεται ήδη.

Η δημιουργία υποδομών cloud στην Ελλάδα, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός δικτύου υποθαλάσσιων οπτικών ινών, με τίτλο «Blue Submarine Cable System», το οποίο θα συνδέει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ (μέσω της ιταλικής TI Sparkle). Οι ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να συμπεριλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, όπως είναι η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης προσωπικού και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα ενισχύει σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της ως «ψηφιακή πύλη» της ΕΕ, καθώς αρκετές μεγάλες εταιρείες προχωρούν στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών σε ελληνικό έδαφος και κυρίως data centers. Ηδη, η Lamda Hellix, που ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, πρόκειται να δημιουργήσει δύο επιπλέον data centers, έχοντας επενδύσει έως τώρα στην ελληνική αγορά 260 εκατ. ευρώ.