Oλοκληρώθηκε η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, ως επιχείρησης εξαγωγικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το επενδυτικό έργο της Sunlight, συνολικού προϋπολογισμού €175 εκατ., αφορά – μεταξύ άλλων – την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού €140 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €87,5 εκατ., από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δανειακά κεφάλαια, ύψους €52,5 εκατ., από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους €35 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Καινοτομία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε το παραπάνω project ένα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης χάρη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», επισημαίνοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και απευθύνεται σε επενδυτές με όραμα, για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας», ενώ ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε πως αποτελεί μια εμβληματική επένδυση που συνδυάζει βιομηχανική παραγωγή, εξωστρέφεια και καινοτομία στους πυλώνες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας, τόνισε πως «η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζει την εθνικής σημασίας προσπάθεια που υπηρετεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στην αποθήκευση ενέργειας», λέγοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία υψηλής καινοτομίας και καθετοποιημένης παραγωγής τεχνολογίας λιθίου σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά δημιουργώντας, παράλληλα, αξία στη χώρα.