Οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν φέτος περίπου 7 εκατομμύρια στρέμματα δασών σε όλες τις χώρες της ΕΕ – αριθμός ρεκόρ -, αφού η ακραία ξηρασία επιδείνωσε την περίοδο των πυρκαγιών. Από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2006 δεν υπήρξαν τέτοιες επιθετικές πυρκαγιές στην περιοχή. Η συνολική έκταση των δασών που καταστράφηκαν ανέρχεται πλέον σε σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος του Μονακό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε 29 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα και 369 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε τουλάχιστον 12 χώρες της ΕΕ, με τις χώρες του Νότου να έχουν πληγεί περισσότερο.

Το σύνολο των δασών που καταστράφηκαν από πυρκαγιές σε χώρες της ΕΕ μέχρι τις 13 Αυγούστου είναι τριπλάσιο σε σύγκριση τον μέσο όρο αυτό το χρονικό διάστημα άλλες χρονιές. Ο Γιάνες Λέναρσιτς, ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση «επί εικοσιτετράωρο μέσω του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις Βρυξέλλες και κινητοποιούν την απαραίτητη βοήθεια».  

Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής επειδή απορροφούν τις εκπομπές άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οταν τα δέντρα καίγονται, ο άνθρακας απελευθερώνεται, κάνοντας την καταστροφή των δασών διπλά επιζήμια. Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, επομένως απομένουν περίπου 70 επικίνδυνες ημέρες για να λήξει.  Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico  ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν περισσότερους πόρους πυρόσβεσης, όπως αεροσκάφη που θα τοποθετηθούν σε όλες τις χώρες-μέλη και θα χρησιμοποιούνται από αυτές όταν απαιτείται.