Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ξανά τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, και ζήτησε νέες διεθνείς κυρώσεις κατηγορώντας τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία». Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις αισθητήρες ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις σε νέους βομβαρδισμούς το βράδυ του Σαββάτου, τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο. «Ο ρωσικός πυρηνικός τρόμος απαιτεί μια ισχυρότερη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα – κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στο μεταξύ, προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κανενός είδους συνομιλίες μαζί της εάν διεξαχθούν δημοψηφίσματα για προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας σε αυτήν».

Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία, βομβαρδίστηκε και την Παρασκευή. Η ουκρανική εταιρεία Energoatom γνωστοποίησε ότι οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους έπληξαν τις εγκαταστάσεις ξηρής αποθήκευσης του εργοστασίου, όπου 174 εμπορευματοκιβώτια με χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο. «Συνεπώς, δεν είναι πλέον δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας από δοχεία αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ρωσική διοίκηση του κατεχόμενου Enerhodar, όπου ζουν οι υπάλληλοι του εργοστασίου, υποστήριξε ότι η Ουκρανία χτύπησε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Uragan 220 mm. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προειδοποίησε ότι ο βομβαρδισμός της Παρασκευής έδειξε τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής. Κάποιες από τις οβίδες χτύπησαν μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, ωθώντας τους χειριστές του σταθμού να αποσυνδέσουν έναν αντιδραστήρα, παρόλο που δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, στο πρώτο στάδιο του πολέμου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανούς τεχνικούς.

Καταγγελίες για τους αμάχους. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες συγγνώμη για «τη θλίψη και τον θυμό» που προκάλεσε μια έκθεσή της στην οποία υπήρχαν κατηγορίες εις βάρος της Ουκρανίας ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Η έκθεση εξόργισε τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης στο Κίεβο. Οπως έγινε γνωστό, η Ουκρανία ερευνά σχεδόν 26.000 υποθέσεις ύποπτων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 135 άτομα.

Εν τω μεταξύ, άλλα τέσσερα πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά τρόφιμα απέπλευσαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ως μέρος της συμφωνίας για την απεμπλοκή των θαλάσσιων εξαγωγών της χώρας, ανακοίνωσαν ουκρανοί και τούρκοι αξιωματούχοι. Ο πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισε την αναχώρηση από τα ουκρανικά λιμάνια των πρώτων πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά. Οπως έγινε γνωστό, το πρώτο φορτηγό πλοίο μετά τη ρωσική εισβολή έφτασε στο ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Τσερνομόρσκ για τη μελλοντική μεταφορά σιτηρών στις διεθνείς αγορές, γνωστοποίησε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.