Ενα από τα σημεία που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σημάδι προόδου της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Και αυτός, όπως φαίνεται, δεν σταματάει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις που παρέχει ο ψηφιακός κόμβος του «gov.gr». Εκτός απροόπτου, στο τέλος του μήνα αναμένεται μία ακόμα τομή: η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα βρίσκονται πια στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των κινητών συσκευών, διευκολύνοντας τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, βγαλμένο από φουτουριστική ταινία. Για μια χώρα της οποίας οι πολίτες μέχρι και πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν τις μεγάλες ουρές και τις καθυστερήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κανονικότητας, η επικείμενη ψηφιοποιημένη μορφή τόσο σημαντικών εγγράφων, όπως η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, είναι εικόνα από το μέλλον, από ένα αύριο που βρίσκει την Ελλάδα στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι όμως και αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε σχεδόν εξ ανάγκης, μέσα στην πανδημία, και εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο που μετατρέπει τη χώρα σε σοβαρό συνομιλητή των πρωτοπόρων της ψηφιακής ανάπτυξης.

Ως προς την ουσία και την αποδοχή της, προσμετράται ως μια από τις μεγάλες εθνικές νίκες που σηματοδοτούν τη διαδρομή που διήνυσε η Ελλάδα από την προηγούμενη δεκαετία, που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης χρέους, έως σήμερα.