Την ώρα που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έδινε χθες συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, κατά τη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, στη Μόσχα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίαζε πως η Ρωσία θα «δράσει ανάλογα» εάν η Δύση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» – κυρίως τα περίπου 300 δισ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. «Δεν ξεχνάμε», είπε, «τα ξένα περιουσιακά στοιχεία δυτικών κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών που βρίσκονται στο έδαφός μας».

Μεταξύ των τόσων δηλώσεων πάντως, ξεχωρίζει η συνέντευξη που έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ο βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν ήταν γυναίκα και πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι ένα «τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας». Σε συνέντευξή του μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου, ο Τζόνσον είπε: «Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, κάτι που προφανώς δεν είναι, αν ήταν, πραγματικά δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τρελό, φαλλοκρατικό πόλεμο με τον βίαιο τρόπο που το έκανε. Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, αυτό κάνει στην Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι πιθανότατα θα παρευρεθεί στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, ακόμα κι αν ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να πάει, λέγοντας ότι το μποϊκοτάρισμα θα «άφηνε όλα τα επιχειρήματα» στη Ρωσία και στους συμμάχους της. Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί εάν ο Πούτιν πάει τον Νοέμβριο στη σύνοδο. Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, παρά το γεγονός ότι αποβλήθηκε από την ομάδα G8, και το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Μπαλί αυτοπροσώπως.