Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με την παρουσία σύσσωμου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο θεματικό συνέδριο για την αγροτική πολιτική στη Λάρισα, το κόμμα επιλέγει να στραφεί εκ νέου προς έναν προνομιακό του χώρο - η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον πρωτογενή τομέα έχει τα θεμέλιά της στη δημιουργία του κόμματος, ενώ δεν διερράγη ποτέ ουσιαστικά. «Το αίμα νερό δεν γίνεται», είπε χθες, επικυρώνοντας το δέσιμο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικαλούμενος ένα παλαιότερο σποτάκι του ΠΑΣΟΚ. Πέραν όμως της κληρονομιάς του χώρου, στη Χαριλάου Τρικούπη βασίζονται στη δυναμική που έχουν στην περιφέρεια και με το προτεινόμενο πρόγραμμα θέλουν να αναδείξουν έναν σύγχρονο τρόπο αγροτικής ανάπτυξης, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα διαμορφώσουν τις νέες ενεργειακές κοινότητες.
«Ο παραγωγικός τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας, αν αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες», είπε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τους βασικούς άξονες της κεντροαριστερής πρότασης, μεταξύ των οποίων είναι οι προτάσεις ανακούφισης των παραγωγών λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν προκύψει από τα δύο χρόνια πανδημίας και την ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών - που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών, την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων και τη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Η παρουσίαση των προτάσεων σε περιφερειακά συνέδρια, όπως το χθεσινό στη Λάρισα, με ανοιχτή συζήτηση, θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση του εκλογικού προγράμματος του κόμματος, το οποίο επιμελείται μια ομάδα στελεχών υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Λάρισα, ο Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της κοινωνικής πολιτικής, μιλώντας για το κόστος ζωής και την ακρίβεια που «έχει κάνει τη ζωή αφόρητη». Ασκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως έχει «βαθιά πελατειακές, συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές», φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, για το οποίο έχει καταθέσει πρόταση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - την ώρα που η ΝΔ δεν αξιοποιεί πλήρως τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε επίσης καμία πρωτοβουλία για το θέμα. «Ο λαός έχει ανάγκη από αξιόπιστες επιλογές, μακριά από τον ελιτισμό του κ. Μητσοτάκη και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα», τόνισε, ζητώντας από τα στελέχη να πάρουν στις πλάτες τους την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που με το ποσοστό του «θα απαντήσει σε όσους πιστεύουν πως ανήκει στο παρελθόν». Ο Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση εκλογική βιασύνη, εκτιμώντας ότι θα τρέξει να κάνει εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας, γιατί δεν είναι δύναμη συνέπειας, αλλά «δύναμη οπορτουνισμού, η οποία φοβάται τον χειμώνα», όταν οι πολίτες θα αντιληφθούν τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών επιλογών της πανδημίας.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ανδρουλάκης είπε ότι η Συμμαχία οδηγείται από τους εκβιασμούς του Ερντογάν και ανοίγει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία αντί να την κλείνει. «Ως δύναμη ευθύνης κατανοούμε τους φόβους και την ανάγκη για ασφάλεια στη Σουηδία και τη Φινλανδία», είπε, «αλλά δεν δεχόμαστε κανείς να παίζει με την ασφάλεια του ελληνικού λαού και με τον σεβασμό των εθνικών μας δικαιωμάτων». Κατά τον Ανδρουλάκη, προτεραιότητα παραμένει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - ενώ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως αντί να «δούμε μια ουσιαστική στάση στα πράγματα, είδαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα», ο οποίος το 2019 πανηγύριζε «για την είσοδο των Σκοπίων», ενώ σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει «αχρείαστη» την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας. «Εμείς καταδικάζουμε την πολιτική κατευνασμού, χρειάζεται ενίσχυση της πολιτικής αποτροπής», είπε, ενώ επανέλαβε την θέση του για κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας.