Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αυτή δεν είναι η πρώτη και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και η τελευταία αναφορά της ελληνικής παρουσίας στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο σήμερα διανύει την όγδοη ημέρα διεξαγωγής του. Εξάλλου, στην τρέχουσα, δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ, το ελληνικό «θερμόμετρο» ανεβαίνει. Το βράδυ της Τρίτης προβλήθηκε η τελευταία ταινία του καναδού μετρ του τρόμου Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Crimes of the future» (Εγκλήματα του μέλλοντος) η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, αν και ο τόπος δεν ονομάζεται στην ταινία. Ο Κρόνενμπεργκ, που δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου για την ταινία, έχει ήδη μιλήσει πολύ θετικά για την εμπειρία των γυρισμάτων του στη χώρα μας και αυτό, φυσικά, είναι από μόνος του λόγος για να ανοίξουν και άλλες πόρτες. Η ελληνοκαναδική παραγωγή φέρει τη σφραγίδα της εταιρείας Αργοναύτες του έμπειρου στον χώρο Παναγιώτη Παπαχατζή.
Σε ό,τι αφορά γυρίσματα στην Ελλάδα ξένων παραγωγών που φιλοξενεί το Φεστιβάλ, πριν από μερικές μέρες είχε προβληθεί το «Τρίγωνο της θλίψης» (Triangle of sadness), του οποίου το τρίτο μέρος γυρίστηκε σε παραλία της Εύβοιας (που επίσης δεν ονομάζεται και είναι η περίφημη Χιλιαδού). Σε συνομιλία των «ΝΕΩΝ» με τον σουηδό σκηνοθέτη, ο Ρούμπεν Εστλουντ μίλησε επίσης θετικότατα τόσο για τη μαγική τοποθεσία της Εύβοιας όσο και για τη συνεισφορά των ντόπιων στο γύρισμα. Υπήρξαν κάποια μικρά θέματα με την παραλία των γυμνιστών, τα οποία ωστόσο σύντομα ξεπεράστηκαν όπως ανέφερε ο Εστλουντ. Η ιδέα να γυριστεί αυτό το τμήμα της ταινίας στη Χιλιαδού προήλθε από εκπρόσωπο της ελληνικής συμπαραγωγού εταιρείας που είναι η Heretic Films των Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και Γιώργου Καρναβά.
Θετικές εντυπώσεις αποκόμισε και η ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Burning days» (Φλεγόμενες μέρες) του Τούρκου Εμίν Αλπέρ που προβάλλεται στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα. Εδώ, από ελληνικής πλευράς παραγωγός της ταινίας είναι ο Γιώργος Τσούργιαννης, επικεφαλής της Horsefly Films, ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Χρήστου Καραμάνη. Επίσης, η μικρού μήκους ταινία «Ο θρόνος του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, βρίσκεται στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής.
Αύριο Τετάρτη θα είναι η μέρα του Πάνου Χ. Κούτρα, του Ακη Σακελλαρίου, της Σμαράγδας Καρύδη και των υπόλοιπων συντελεστών του «Dodo». Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Κούτρα προβάλλεται στο τμήμα των Premiere και αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το «Dodo» είναι μια ταινία που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
Μπίζνες στη Μεσόγειο. Ενα εξαιρετικά θετικό βήμα σε ό,τι αφορά το ελληνικό σινεμά και το εξωτερικό είναι η υπογραφή νέας συμφωνίας κινηματογραφικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία που αντικαθιστά τη συμφωνία του 1973. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υφυπουργός σε θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης που βρίσκεται στις Κάννες. Στη νέα συμφωνία «αλλάζει προς το καλύτερο για την Ελλάδα το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό συνεισφορών των συμβαλλόμενων συμπαραγωγών από την καθεμιά εκ των δύο χωρών, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο ενός έλληνα παραγωγού σε μια ελληνογαλλική συμμετοχή» δήλωσε ο υφυπουργός. Επίσης, ενισχύεται η εξωστρέφεια των ελλήνων παραγωγών και καλλιτεχνικών συντελεστών και η επαφή τους με τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία (τη μεγαλύτερη της Ευρώπης) και διευρύνεται η κινηματογραφική αγορά της διανομής και της εκμετάλλευσης κινηματογραφικών έργων στη Γαλλία καθώς παρέχεται γαλλική ιθαγένεια στις ταινίες των συμβαλλόμενων ελλήνων παραγωγών.
Εκτός άλλων, ο Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ομολόγους του από τη Λιθουανία και την Εσθονία και εισηγήθηκε κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες τόσο για τις κινηματογραφικές αίθουσες που υποφέρουν διεθνώς στη μετα-covid εποχή, αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε σε κάποιες ευρωπαϊκές παραγωγές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (κενό που θα μπορούσε να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης συζήτησε για το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο MediaInvest και τις προοπτικές που παρέχει στην ελληνική κινηματογραφία). Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Athens Film Office συζήτησε με τη γαλλική σχολή κινηματογράφου Lumiere το πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και συναντήθηκε με παραγωγούς αλλά και ευρωπαϊκούς φορείς όπως το Eurimages συζητώντας τόσο για προγράμματα ανάπτυξης και χρηματοδότησης όσο και για κινήσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικότερο κινηματογραφικό προορισμό.