Eκπληξη επικρατεί στο υπουργείο Πολιτισμού μετά την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να ανακαλέσει τη δωρεά ύψους 4 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που είχαν εντοπιστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους ομαδικούς τάφους, δηλαδή, με τους 70 και πλέον νεκρούς, που είναι γνωστοί ως «δεσμώτες», καθώς αρκετοί εξ αυτών θάφτηκαν σιδεροδέσμιοι.

Ως αιτία για την ανάκληση το Ιδρυμα αναφέρει τα «πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων» επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο διάστημα και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς».

Από την πλευρά του το ΥΠΠΟ υποστηρίζει πως η ενεργή σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2021 (προ πενταετίας, τον Φεβρουάριο του 2017, είχε εκφραστεί η πρόθεση χρηματοδότησης εκ μέρους του ΙΣΝ μέσω επιστολής προς το τότε ΥΠΠΟ) και επισημαίνει πως το Ιδρυμα προχώρησε στην ανάκληση της δωρεάς μία μόλις ημέρα μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εκεί είχε συζητηθεί η αλλαγή μεθοδολογίας για τη μεταφορά των ευρημάτων με στόχο την προστασία τόσο του ιδίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και η επίσπευση των εργασιών, που προγραμματίζονταν να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου.

Αν και το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του τονίζει πως τάσσεται υπέρ της σύμπραξης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει ότι ««η προστασία και η ανάδειξη του ευρήματος των Δεσμωτών του Φαλήρου, αποτελεί για το ΥΠΠΟ υποχρέωση και προτεραιότητα, η οποία δεν πρόκειται να διακυβευτεί» και δεσμεύεται ότι «σε κάθε περίπτωση το έργο θα προχωρήσει βάσει του υπάρχοντος προγραμματισμού του». Το Ιδρυμα από την πλευρά του αναφέρει ότι «στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, θα είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα».