Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας παραμένουν τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της περιοχής, αλλά και της ανάγκης διατήρησης της σταθερότητάς της μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ελληνική διπλωματία θέλει να δείξει συνέπεια όσον αφορά τις προσπάθειες ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με το βλέμμα και στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αλλά και στη διαρκή προσπάθεια της Αγκυρας να αυξάνει και όχι να χάνει την επιρροή της στην περιοχή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται ως παράγοντας στην περιοχή γίνεται με τις ευλογίες και της Ουάσιγκτον, που θέλει να διατηρήσει την ηρεμία και να περιορίσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες παρέμβασης του ρωσικού παράγοντα καθώς και μιας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης.
Η Αθήνα θέλει να υπενθυμίσει και στην ΕΕ τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και να υπογραμμίσει ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Αλβανία για συναντήσεις τόσο με την ομόλογό του Ολτα Τζάσκα, τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, καθώς και στελέχη της ελληνικής μειονότητας και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα θα είναι στην ατζέντα, ενώ έμφαση θα δοθεί σε όλους τους τομείς των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεδομένου ότι στις 10 Ιουνίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο Δένδιας την Τετάρτη θα επισκεφθεί και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται επίσκεψη στη Σερβία και όχι μόνο.