Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Δίνω τον λόγο στον φίλο Νίκο Ανδρουλάκη»: με αυτή τη φράση, ο 40χρονος Νίκος Μήλης από το προεδρείο υποδέχτηκε τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο βήμα. «Ποιος να το περίμενε, φίλε Νίκο, όταν γνωριστήκαμε πρώτη φορά φοιτητές στην Ξάνθη, ότι θα βρισκόμασταν εδώ», απάντησε ο Ανδρουλάκης. Και αυτή η σκηνή, που εκτυλίχθηκε την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, στην έναρξη της δευτερολογίας του Ανδρουλάκη, είναι ίσως η πιο ενδεικτική για το τριήμερο που πέρασε. Παρουσία όλων των γενιών του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπήθηκαν από ιστορικά πρόσωπα τα οποία σημάδεψαν την πορεία της παράταξης, το κόμμα περνάει πια στα χέρια μιας νέας γενιάς, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μιας εποχής και την αρχή μιας καινούργιας. Η ενωτική στάση όλων των πλευρών και των τάσεων ήταν ένα σήμα πως όλοι αναγνωρίζουν πως η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο δικομματισμός εξακολουθεί να θεωρείται «κουτσός» και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει ξανά.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. «Δεν πρέπει αυτό που έγινε τις τρεις τελευταίες μέρες να είναι μια ηχώ δωματίου, αλλά ένα λαϊκό κίνημα. Να γίνουν η φωνή της λογικής, της προόδου, της αγωνίας, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας», είπε στο κλείσιμό του ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνοντας κάλεσμα σε αυτούς «που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και σε αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές». Και παράλληλα προειδοποίηση σε εκείνους «που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι», πως δεν έχουν πια θέση στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. «Το μέταλλο της παράταξης που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η δεξιά και η αριστερή συντήρηση», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Το διήμερο που προηγήθηκε, εκτός από την ενωτική διάθεση, πολλές ήταν οι αναφορές στη Φώφη Γεννηματά, που θεωρείται πως κράτησε την παράταξη όρθια στις δύσκολες ώρες, αλλά και οι συζητήσεις για τις συνεργασίες - με δεδομένο όλων πως, ό,τι κι αν συμβεί, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα επιβάλει τους όρους του για μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ. Τη στήριξή τους στην προσπάθεια έδωσαν οι τρεις πρώην πρόεδροι του κόμματος. Ο Κώστας Σημίτης την Παρασκευή, με θέρμη υπέρ και του ίδιου του Ανδρουλάκη. «Το κόμμα βέβαια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των φαινομένων. Πρέπει να είναι κόμμα δράσης. (...) Η προσέγγιση στα προβλήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, όπως λέει ο πρόεδρος, και να επιδιώκει την κινητοποίηση για την εφαρμογή των επιβεβλημένων λύσεων», είπε χαρακτηριστικά. Στη δική του ομιλία, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τις συνεργασίες: «Επιμένουν να μας εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: με ποιον θα πάτε; Θέλουν να μας καταστήσουν στη συνείδηση του λαού κομπάρσους στη διαχείριση της υπάρχουσας εξουσίας, στήριγμα στις πελατειακές ορέξεις των ισχυρών. Ετσι, προσπαθούν να συντηρήσουν έναν μύθο. Οτι τίποτα δεν αλλάζει», είπε, ασκώντας κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο θέμα σχολίασε, από τη δική του πλευρά, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα», είπε. «Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου. Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται κατ' αρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας».
ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Παρόντες στο Συνέδριο ήταν επίσης ο Νίκος Αλιβιζάτος, που προέτρεψε τα παλιά στελέχη να δώσουν χώρο στα καινούργια, αλλά και δύο πρόσωπα που δεν είχαν εμφανιστεί σε τέτοια πασοκική διαδικασία. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένας πολιτικός γαλαξίας. Οποτε κι αν κυβερνήσει, πρέπει να έχει καθαρότητα πολιτικού λόγου. Η μεγάλη πρόκληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διαχειριστεί τις κρίσεις με σχέδιο, πρόγραμμα και συμμαχίες», είπε στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος (που είναι και υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή) τόνισε πως δεν βλέπει τον εαυτό του ως επαγγελματία πολιτικό και πως είναι «έτοιμος να βοηθήσει τη νέα προσπάθεια».