Αδίστακτη η νέα βασιλική κυβέρνηση της ΕΡΕ, επαναφέρει το καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας στη χώρα, χρησιμοποιώντας την Αστυνομία και τις παρακρατικές οργανώσεις των τραμπούκων της Δεξιάς. Ενταση των «μέτρων τάξεως» που  ανήγγειλε με καισαρικό ύφος ο κ. Κανελλόπουλος στο «διάγγελμά» του – προβλέπεται καθώς ο δημοκρατικός κόσμος εκδηλώνει σαφεστέρα και αποφασιστικοτέρα την οργή του κατά της ολοκληρώσεως της εκτροπής.

Από χθες ετέθη σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Κανελλοπούλου το σύστημα των «αντισυγκεντρώσεων» για την αντιμετώπιση και κατάπνιξη των εκδηλώσεων του δημοκρατικού κόσμου. Το καραμανλικό αυτό σύστημα χρησιμοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η φοιτητική νεολαία οργάνωσε συγκεντρώσεις. Αστυνομία και τραμπούκοι της Δεξιάς βρήκαν λαμπρό πεδίο δράσεως. Με τη μέθοδο της αντισυγκεντρώσεως οι Εκοφίτες και οι τραμπούκοι της Δεξιάς εδημιούργησαν αλλεπάλληλα επεισόδια και με την ανοχή της Αστυνομίας ενήργησαν επιθέσεις εναντίον των δημοκρατικών φοιτητών. Και η ευθύνη της Αστυνομίας είναι βαρύτατη, γιατί δεν προστάτευσε τη συγκέντρωση της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Ελλάδος, είτε διαλύοντας τους αντιφρονούντες, είτε σχηματίζοντας έναν «τοίχο» μεταξύ των αντιπάλων, εφ’ όσον η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ δεν είχε απαγορευθεί από την κυβέρνηση.

Με πρωτοφανή θρασύτητα και με την ανοχή – και βοήθεια – των αστυνομικών, οι παρακρατικοί αιματοκύλισαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι και το απόγευμα χθες. Γενική ήταν και χθες η κινητοποίηση της Αστυνομίας. Επιφυλακή, περιπολίες, μηχανοκίνητο εν δράσει και σε κατάσταση ετοιμότητος τα δακρυγόνα και οι αντλίες της Πυροσβεστικής, εξ αφορμής της συγκεντρώσεως των δημοκρατικών φοιτητών στα Προπύλαια. Πολλοί τραυματίαι και πολλές συλλήψεις. Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι είναι ξένη προς τους τραυματισμούς: «Οι φοιτητές μεταξύ τους αλληλοτραυματίστηκαν».

Υπήρξαν όμως πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που διαφωνούν. Και συμπλοκές μεταξύ των φοιτητών, αλλά και μεροληπτική επέμβαση αστυνομικών υπέρ των οπαδών της Δεξιάς. Αγριο ανθρωποκυνηγητό μέχρι την Ομόνοια και την Πλατεία Κάνιγγος των δημοκρατικών με σποραδικά κλομπς. Ανοχή και προστασία των δεξιών.

Αθρόες συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οσοι συλλαμβάνονταν, πήγαιναν με συνοδεία στην Ασφάλεια.