Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πολιτική σκηνή της Ιταλίας κινήθηκε, την εβδομάδα που πέρασε, στον ρυθμό της εκλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει τυπικά να αναλάβει τα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία του Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι πρώτοι γύροι της ψηφοφορίας, όμως, οι οποίοι κατέληξαν σε αδιέξοδο, απέδειξαν ότι η υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη. Κι αυτό διότι το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από το πρόσωπο που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα για την επόμενη επταετία και αφορά το μέλλον της κυβέρνησης και τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας - όπως, επίσης, τη διαχείριση των περίπου 200 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ρώμη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα είναι γεγονός ότι τα κόμματα και τα δύο πιο ισχυρά στρατόπεδα, Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουν επιδοθεί και σε μπλόφες. Στο φόντο δε και των ενστάσεων που υπάρχουν για τη μεταπήδηση στην προεδρία του νυν πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, καθώς της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το παρασκήνιο κυριολεκτικά οργιάζει. Κάτι που αποκαλύπτει, εκτός των άλλων, η αυστηρή προειδοποίηση την οποία απηύθυνε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως τον Ματέο Σαλβίνι ο ηγέτης των Δημοκρατικών.
προς τον… γκρεμό. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter ο Ενρίκο Λέτα, κάθε μονομερής κίνηση ή προσπάθεια να επιβληθεί εκβιαστικά και «υπογείως» ένας υποψήφιος «θα αποτελούσε τον πιο γρήγορο δρόμο για να τιναχθούν όλα στον αέρα». Μαζί, προφανώς, και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας - τη στηρίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην του ακροδεξιού Αδέλφια της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι - που συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, υπό την ηγεσία του Ντράγκι.
Σε αυτό το φόντο, είναι γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι αντιμετωπίζουν ως λύση ανάγκης μια δεύτερη θητεία του Ματαρέλα, έστω κι αν ο ίδιος δημοσίως το έχει αποκλείσει. Δεν είναι τυχαίο ότι στις διαδοχικές ψηφοφορίες που έγιναν, τα χαρτιά που έγραφαν το όνομά του αυξάνονταν διαρκώς - για να φτάσουν τα 166 την Πέμπτη. Μπορεί δε ο αριθμός αυτός να απέχει πολύ από τους 505 ψήφους που απαιτούνται για την απλή απόλυτη πλειοψηφία (στους τρεις πρώτους γύρους προβλεπόταν πλειοψηφία δύο τρίτων στους 1.009 εκλέκτορες), είναι όμως ο μεγαλύτερος που συγκέντρωσε κάθε άλλος από τους θεωρητικά υποψήφιους για το αξίωμα.
Τα φαβορί. Παρ' όλα αυτά, στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ακόμη ονόματα, ανάμεσά τους και αρκετών διακεκριμένων γυναικών: Της Ελιζαμπέτα Μπελόνι, μιας διπλωμάτη η οποία ηγείται σήμερα των υπηρεσιών πληροφοριών της Ιταλίας. Της Μάρτα Καρτάμπια, που είναι η πρώτη γυναίκα η οποία ανέλαβε την προεδρία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αλλά και της προέδρου της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Κασελάτι. Μαζί τους, στα θεωρούμενα ως φαβορί φιγουράρουν ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, καθώς και ο 86χρονος Σαμπίνο Κασέζε (αν και οι πιθανότητές του είναι λίγες και λόγω ηλικίας).
Πάντως, όπως είπε στους «Financial Times» η Κριστίνα Φασόνε, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, «εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας. Τα ονόματα που έχουν προταθεί από τα κόμματα ενδεχομένως δεν έχουν ουδεμία αξία».
Το θρίλερ συνεχίζεται.