H Ελλάδα ήταν πάντα ένας αντιφατικός τόπος. Eνα «κακομαθημένο παιδί της Iστορίας», σύμφωνα με τον Κώστα Κωστή, αλλά και μια χώρα «παραδόξως νεωτερική», σύμφωνα με τον Γιάννη Βούλγαρη. Ικανή να ξεπεράσει τον εαυτό της οργανώνοντας υποδειγματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να χρεοκοπήσει ζώντας πάνω από τις δυνάμεις της.

Πουθενά δεν φαίνεται σήμερα με πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτή η αντιφατικότητα από το μέτωπο της ανώτατης παιδείας. Πολλά ελληνικά πανεπιστήμια διακρίνονται στις ετήσιες διεθνείς κατατάξεις, με το ΕΚΠΑ να μπαίνει φέτος για πρώτη φορά στα 200 καλύτερα του κόσμου. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πάλι, ίδρυσε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη εταιρεία τεχνοβλαστού (spin off), η οποία θα αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στο Ιδρυμα και θα προωθεί την καινοτομία. Οπως γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα επιστημονικά εργαλεία που θα παρέχει ο τεχνοβλαστός αυτός θα επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικών και ασφαλών στη χρήση τους φαρμάκων και άλλων προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλαπλασιάζονται οι πράξεις ανομίας στα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων, με τις πρυτανικές Αρχές να εμφανίζονται είτε αδύναμες είτε απρόθυμες να επιβάλουν την τάξη. Κοσμήτορες δέχονται απειλές από αντιεξουσιαστές και εξαναγκάζονται να γράψουν… δηλώσεις μετάνοιας. Ενας φοιτητής ξυλοκοπήθηκε επειδή τάχθηκε υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ελεγκτές των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δέχονται επιθέσεις από ακροαριστερές οργανώσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι έστησαν αυθαίρετο μέσα στον χώρο του ΕΜΠ!

Η εργασία και το πάθος εκείνων που μοχθούν για τα πανεπιστήμια συνυπάρχουν έτσι με ένα αίσθημα παραίτησης εξαιτίας της βίας και των καταστροφών που προκαλούν οι «μπαχαλάκηδες». Η πρόοδος δίνει μάχη με την οπισθοδρόμηση. Κανείς δεν δικαιούται, είτε επειδή είναι άτολμος είτε επειδή είναι αδιάφορος, να επιτρέψει στη δεύτερη να νικήσει την πρώτη.