Η Κίνα θα απαιτήσει από περισσότερους από 200.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τουλάχιστον 90 ώρες εκπαίδευσης κάθε χρόνο για να διασφαλίσουν ότι είναι «πολιτικά σταθεροί», «επαγγελματικά άριστοι» και ότι ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος.  

Η κίνηση, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού της χώρας, είναι η τελευταία προσπάθεια να ενισχυθεί ο έλεγχος στους δημοσιογράφους, ειδικά πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το επόμενο έτος, όπου ο πρόεδρος Σι θα ζητήσει την τρίτη θητεία του ως ηγέτης.  

Πρόσφατα, γράφουν οι «Times», το Πεκίνο πρότεινε την απαγόρευση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενημέρωσης. Ολα τα ΜΜΕ της χώρας ελέγχονται από το κράτος, με τα πιο επιδραστικά να διοικούνται απευθείας από το κόμμα.

Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012, κατέστησε σαφές ότι όλα τα MME πρέπει να υπηρετούν το κόμμα, τερματίζοντας μια περίοδο όπου ορισμένα μέσα, πιο προσανατολισμένα προς την αγορά, πίεζαν για περισσότερες ελευθερίες. Ο έλεγχος του Σι στα μέσα ενημέρωσης φάνηκε χρήσιμος όταν κατάργησε το όριο των προεδρικών περιορισμών το 2018, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ή ενδεχομένως να κυβερνήσει ισόβια.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν έχει θέση στην Κίνα. Οταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να καλύψουν την πανδημία του Covid-19 πέρυσι, συνελήφθησαν. Μόνο οι δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι από το κράτος και προσλαμβάνονται από τα κρατικά ΜΜΕ επιτρέπεται να συλλέγουν ειδήσεις και το Πεκίνο θέλει να ακολουθούν την επίσημη γραμμή και να μην υπερβαίνουν τα όρια.

Το 2019, όταν οι δημοσιογράφοι χρειάστηκε να ανανεώσουν τις κάρτες τους, υποβλήθηκαν σε τεστ για τις απόψεις του Σι, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας του για το έργο προπαγάνδας. Δύο χρόνια μετά, το Πεκίνο λέει ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι πρέπει να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη σκέψη του Σι και να ενημερώνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ρυθμιστικές υπηρεσίες θα καθιερώσουν ένα νέο σύστημα για τη συνεχή εκπαίδευση και τα ινστιτούτα που είναι εξουσιοδοτημένα να προσφέρουν μαθήματα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην «ευαισθητοποίηση της πολιτικής και την ενίσχυση της πολιτικής ικανότητας».

Ταυτόχρονα, οι συνθήκες εργασίας για ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι πρέπει να είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Εξωτερικών, επιδεινώνονται. Πέρυσι, το Πεκίνο ανακάλεσε τις βίζες σχεδόν όλων των αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονταν για τους «New York Times», «Wall Street Journal» και  «Washington Post». Δυστυχώς, αυτό τον μήνα οι αρχές ασφαλείας επιβράβευαν έναν αξιωματούχο που ανέφερε κινήσεις ξένων ανταποκριτών, προκαλώντας ανησυχία ότι οι συνήθεις δραστηριότητες ξένων δημοσιογράφων μπορούν να θεωρηθούν ως «κατασκοπεία» και «απειλή της κρατικής ασφάλειας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από