Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έφθασε χθες στη Γεωργία στην πρώτη στάση στην περιοδεία του σε συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο να παραδώσει μήνυμα υποστήριξης απέναντι στις απειλές από τη Ρωσία.  

Ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη Γεωργία από το 2014, σκοπεύει να ανανεώσει το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και να επιδείξει την προσήλωση της Αμερικής στην Τιφλίδα, η οποία επιθυμεί εδώ και χρόνια να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. «Επιβεβαιώνουμε και ενισχύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ανώτατος στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, λίγο πριν από το ταξίδι.  

Ρωσικά στρατεύματα υπάρχουν σε δύο περιοχές που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, την Αμπχαζία και τη νότια Οσετία, με τη Μόσχα να αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής του καθεστώτος σύνδεσης της Τιφλίδας με το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης του στρατού της Γεωργίας εδώ και χρόνια, με στόχο να αναπτυχθεί η λειτουργική σύνδεσή του με το ΝΑΤΟ καθώς και να ενισχυθεί η εδαφική άμυνα. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Δεκέμβριο.  

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται να προσέξει περισσότερο τη Γεωργία προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή στροφή της προς τη Ρωσία ή την Κίνα, σχολιάζει στο France24 ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης Ντέιβιντ Κράμερ. «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ελαστική όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Μόσχα».  

Από τον Τιφλίδα, ο Οστιν θα ταξιδέψει σε άλλες δύο χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, με το ίδιο μήνυμα στήριξης απέναντι στη Ρωσία. Το Πεντάγωνο θεωρεί την περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Τον τελευταίο καιρό οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έρχονται επικίνδυνα κοντά με τις  ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Ιούνιο, ρωσικά πλοία και αεροσκάφη παρενόχλησαν ολλανδικά και βρετανικά στρατιωτικά πλοία που έπλεαν κοντά στην Κριμαία.  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από