Εν αναμονή των συστάσεων των διεθνών οργανισμών για τη χορήγηση επαναληπτικής δόσης σε όσους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο τηςJohnson & Johnson βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η δόση αυτή να γίνει με εμβόλιο mRNA (Pfizer) ή εκ νέου με Johnson & Johnson. Αυτό ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής ΛοιμωξιολογίαςΜαρία Θεοδωρίδου, εν όψει της έναρξης του νέου κύκλου της «Ελευθερίας» την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για πραγματοποίηση ραντεβού τρίτης δόσης σε πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικούς, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Διευκρινίσεις, όμως, δόθηκαν και για όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 2.130 νέες λοιμώξεις επιβεβαιώθηκαν σε διάστημα ενός 24ώρου, εκ των οποίων οι 426 στην Αττική και οι 325 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, 323 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ αυτών, 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.Τέλος, ακόμη 47 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά14.727 θάνατοι.