Η 20μελής ελληνική αποστολή του στίβου συνδυάζει την εμπειρία με τον νεανικό ενθουσιασμό δημιουργώντας ένα δυνατό μείγμα που μπορεί να μας χαρίσει αρκετές διακρίσεις.

Ο βασικός στόχος όπως ήταν και για τους εκπροσώπους μας στο κολύμπι, είναι οι αθλητές μας και οι αθλήτριές μας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους σε πρώτο στάδιο κυνηγώντας τα ατομικά τους ρεκόρ.

Εάν το καταφέρουν αυτό τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε κάποιους στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Μάλιστα όταν φτάσει κανείς εκεί αποβάλλει το άγχος του προκριματικού και ως γκραντ αουτσάιντερ επιχειρεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του τελικού.

Οπως για παράδειγμα ο δευτεραθλητής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 σφυροβολίας, Χρήστος Φρατζεσκάκης ο οποίος διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν του. Ο 21χρονος αθλητής του ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ατομικό ρεκόρ  76.85 μ. που έχει πετύχει εφέτος ενώ έχει αρκετές βολές εκεί κοντά ή λίγο παραπάνω από τα 76 μέτρα. Αν βγάλει μια τέτοια βολή έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να μπει στον τελικό στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του.

Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο σφυροβόλο μας, που ανήκει επίσης στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Μιχάλη Αναστασάκη και έχει τα φόντα για τον τελικό εάν πιάσει μια βολή κοντά στο ατομικό του ρεκόρ (77,72μ.), ενώ εφέτος έχει καλύτερη επίδοση στα 74.58μ.

Η διαφορά του από τον Φρατζεσκάκη είναι ότι συμμετέχει για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού είχε κάνει το ντεμπούτο του πριν από μια πενταετία στο Ρίο, εκεί που ο τελικός για παράδειγμα είχε «κλείσει» στα 73.47μ.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η Σταματία Σκαρβέλη που κάνει ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει τα φόντα να μπει στον τελικό της σφυροβολίας εάν πιάσει μια βολή κοντά στο ατομικό της ρεκόρ (71,33) ή ακόμα και στο καλύτερό της εφετινό ατομικό (69.83). Η 26χρονη αθλήτρια του ΓΣ Τρικάλων πάντως δεν χάνει ποτέ το κέφι της.

Εκ των πιο έμπειρων της αποστολής είναι ο Κώστας Δουβαλίδης που αγωνίζεται για 4η συνεχόμενη διοργάνωση στα 110 μέτρα με εμπόδια αλλά ο αθλητής του ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος έχει χάσει πολύτιμο χρόνο λόγω τραυματισμού και μαζί την ευκαιρία να συμμετέχει σε περισσότερους αγώνες.

Η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μέτρα πρέπει να κάνει έναν χρόνο γύρω στα 51». Αρα να πέσει από το εφετινό 52.89 όμως έχει τα φόντα καθώς έχει κάνει αρκετές γρήγορες κούρσες.