Η Ολλανδία κατεβάζει στο Τόκιο μια αρκετά δυνατή ομάδα στον στίβο, με ορισμένα ονόματα που αναμένεται να ξεχωρίσουν, όπως για παράδειγμα η σπρίντερ Ντάφνι Σκίπερ αλλά και η εμποδίστρια (στα 400 μέτρα) Φάμκε Μπολ.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι ότι κάποιοι αθλητές της αγωνίζονται σε συλλόγους με ελληνικά ονόματα!   

Αλλωστε οι Ολλανδοί – όπως και άλλες χώρες – έχουν μεγάλο σεβασμό στην Αρχαία Ελλάδα και θυμίζουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, ο Αγιαξ, έχει πάρει το όνομά του από τον μυθικό Αίαντα.

Ετσι λοιπόν και στον ολλανδικό στίβο η Ελλάδα έχει την τιμητική της.

H «ιπτάμενη Ολλανδέζα», όπως είναι το παρατσούκλι της Ντάφνι Σκίπερς, είναι από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου για τη χώρα της τουλίπας στα σπριντ και θα λάβει μέρος στα 100, 200 και 4χ100 μέτρα.

Με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο στο Ρίο το 2016 στα 200 μέτρα) και Παγκόσμια Πρωταθλήματα (χρυσά στα 200 μέτρα το 2015 στο Πεκίνο και το 2017 στο Λονδίνο, ασημένιο στα 100 το 2015 και χάλκινο στο ίδιο αγώνισμα το 2017).

Το σωματείο της είναι η Hellas Ουτρέχτης.  

Η 21χρονη Φάμκε Μπολ θεωρείται από τα ανερχόμενα ταλέντα και για μια μεγάλη ελπίδα των Ολλανδών για διακρίσεις αν όχι τώρα στους Ολυμπιακούς (θα λάβει μέρος στα 400 μέτρα με εμπόδια) στο άμεσο μέλλον.  Γεννημένη στο Αμερσφοουρτ, ανήκει στον σύλλογο της πόλης της ο οποίος λέγεται «Αλτις».

Θυμίζουμε ότι το «Αλτις» είναι όνομα ιερό από την Αρχαία Ολυμπία. Καθώς έτσι ονομαζόταν το τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας που φύονταν οι αγριελιές, οι ιερές ελιές από τις οποίες κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυμπιονικών.

Αλλωστε και η ίδια η Ολυμπία ονομαζόταν Αλτις, δηλαδή ιερό Αλσος.

Ο Μένο Βλουν θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία στο επί κοντώ και είναι γεννημένος στην πόλη Ζάανταμ. Ο σύλλογός του λέγεται AV Λυκούργος.  

Η 25χρονη Λόρα Ντε Βίτε, που θα λάβει μέρος στη μεικτή σκυταλοδρομία 4χ400 αγωνίζεται στον σύλλογο με το όνομα Τροία.