Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας  Στέφαν Λεβέν ηττήθηκε χθες στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εις βάρος του, η οποία διεξήχθη στο σουηδικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό της Σουηδίας που εκδιώκεται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και έχει μια εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του: Είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέπεια της μεταστροφής, την περασμένη εβδομάδα, του κόμματος της Αριστεράς, που έως εκείνη τη στιγμή στήριζε την κυβέρνηση. Η διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, λόγω ενός νομοσχεδίου - που ακόμα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο - για την μεταρρύθμιση των ενοικίων. Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων στα ενοίκια για τις νεόδμητες κατοικίες.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ. Την πρόταση δυσπιστίας εις βάρος του επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στήριξαν 181 βουλευτές από τους 349, ενώ 109 τάχθηκαν κατά και 51 απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Για να πέσει η κυβέρνηση, οι ψήφοι του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος ενώθηκαν με εκείνες της Ακροδεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας, όπως και της Δεξιάς, του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών. Επειτα από 11 άκαρπες προτάσεις δυσπιστίας στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας, ο Στέφαν Λεβέν, που έως σήμερα διακρινόταν για την ικανότητά του να επιβιώσει στις πολιτικές κρίσεις μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία το 2014, έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της χώρας που ανετράπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από