Με τζίρο 772,705 εκατ. δολάρια και 24 ρεκόρ έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, ο οποίος είδε στις δύο μεγαλύτερες δημοπρασίες του με έργα του 20ού και του 21ου αι. την Πέμπτη και την Παρασκευή τις τιμές να αυξάνονται κατά 117% πάνω από τις χαμηλότερες εκτιμώμενες τιμές την πρώτη ημέρα και 123% τη δεύτερη, με το ποσοστό των έργων που άλλαξαν χέρια να κυμαίνεται μεταξύ 95% και 98%.

Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ (αν και οι πλειοδότες στο σύνολό τους είχαν εγγραφεί από 29 χώρες) και καταθέτουν τις προσφορές τους τόσο μέσω Διαδικτύου όσο και τηλεφωνικά, ενώ συνολικά 1.390.270 θεατές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τις σε ζωντανή μετάδοση δημοπρασίες μέσω 11 διαφορετικών πλατφορμών.

Στα έργα που ξεχώρισαν είναι εκείνα των Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ Μονέ, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και Μαρκ Ρόθκο. Ειδικά για το έργο του Πικάσο «Γυναίκα που κάθεται δίπλα σε παράθυρο» του 1932, στο οποίο απεικονίζεται η μούσα του Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, δόθηκε μάχη 19 λεπτών μεταξύ έξι πλειοδοτών ώσπου να πουληθεί προς 103,4 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο ήταν το υψηλότερο που διατέθηκε αυτή την εβδομάδα για αγορά έργου τέχνης μέσω δημοπρασίας. Ο νέος ιδιοκτήτης του έργου πλειοδότησε από την Καλιφόρνια.

Η καλή μέρα για την εξέλιξη των τιμών φάνηκε ωστόσο ήδη από την Τρίτη, όταν πουλήθηκε το έργο του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά «Ιn this case» (1983) προς 93 εκατ. δολάρια, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην οποία έχει πουληθεί έργο του Μπασκιά σε δημοπρασία.

Μ.Α.