Τρεις πράξεις απαλλοτριώσεως της Τουρκικής Διοικήσεως αποδεικνύουν την προσπάθεια των Τούρκων ν’ αφανίσουν οικονομικά και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη το ελληνικό στοιχείο των νησιών Ιμβρου και Τενέδου. Δύο στρέμματα με δύο χιλιάδες αμπέλια μέσα τα απαλλοτριώνουν αντί… δύο χιλιάδων εφτακοσίων δραχμών! Τι γίνεται όμως με τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης; Η ΕΤΒΑ προσφέρει αυτή τη στιγμή στους Ελληνες και Μουσουλμάνους που έχουν χωράφια στη βιομηχανική ζώνη 25.000 δραχμές το στρέμμα. Οι Ελληνες τα δίνουν, μα οι Μουσουλμάνοι αρνούνται. Εφόσον τελικά γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, τότε, με τα δικαστήρια στα οποία θα προσφύγουν οι θιγόμενοι, όχι μόνο δεν θα μειωθεί η τιμή αλλά υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν περισσότερα. Πριν από δυο χρόνια όταν στην Κομοτηνή έγιναν απαλλοτριώσεις, οι Μουσουλμάνοι πήραν δεκαπέντε χιλιάδες το στρέμμα, εκεί όπου οι Χριστιανοί πήραν δώδεκα χιλιάδες. Στον Νομό Ροδόπης από τα διακόσια δέκα σχολεία, τα εκατόν σαράντα οχτώ είναι μουσουλμανικά. Η αναλογία τζαμιών με ορθόδοξες εκκλησίες είναι εβδομήντα πέντε προς πενήντα πέντε υπέρ των τζαμιών. Πού είναι λοιπόν η καταπίεση και πού ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ

Το σπίτι του μεγάλου Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Μπέρτολντ Μπρεχτ, στο Μπούκοβυ ανατολικά του Βερολίνου θα μετατραπεί σε μνημείο του συγγραφέα και της ηθοποιού συζύγου του Ελενας Βάιγκελ. Το σπίτι που είχε χτιστεί για τον Μπρεχτ το 1952 από τις αρχές του Ανατολικού Βερολίνου, μετά την επιστροφή του συγγραφέα στην Ανατολική Γερμανία, θα ανακαινιστεί για να είναι έτοιμο για την 80ή επέτειο από τη γέννηση του Μπρεχτ, που θα εορτασθεί το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανατολικογερμανικού Πρακτορείου, το σπίτι αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν τόπος συνάντησης για τους μελετητές και μεταφραστές του έργου του Μπρεχτ.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Προσκαλέστηκε και πάλι ο Μίκης Θεοδωράκης να επισκεφθεί τη Ρουμανία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να δώσει με το συγκρότημά του συναυλίες με το «Κάντο Χενεράλ» και το «Αξιον εστί». Η πρόσκληση έγινε από τον γραμματέα της εδώ ρουμανικής πρεσβείας ο οποίος επισκέφθηκε τον δημοφιλή συνθέτη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου νοσηλεύεται ο πατέρας του. Ο κ. Ντ. Νικολάου προσκάλεσε επίσης τον πατέρα Θεοδωράκη να επισκεφθεί μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο το Βουκουρέστι και να νοσηλευθεί στο ίδρυμα Ασιλιάν.