Για ποια ομάδα να αναφωνήσεις «κρίμα»; Για την ΑΕΚ που δεν επιβραβεύτηκε από τη σαρωτική υπεροχή στις τελικές προσπάθειες (15-2); Ή μήπως για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δέχτηκε τη μαχαιριά της ισοφάρισης στο 90’+2′;

Πολλές φορές η ανάλυση μιας ισοπαλίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα εξαρτάται από την οπτική γωνία. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, το αθηναϊκό ντέρμπι έξυσε τις χαίνουσες πληγές και των δύο ομάδων. Κατέδειξε τις διαπιστωμένες αδυναμίες τους.

Πολλάκις, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν έχει αποδειχτεί ότι δεν χρειάζονται κατά κύματα επιθέσεις για να πλήξεις την ευάλωτη άμυνα της ΑΕΚ. Η ροπή προς το λάθος, οι αρρυθμίες παρουσιάζονται κατ’ επανάληψη. Είναι ενδεικτικό ότι η ομάδα έχει δεχτεί 40 γκολ σε 31 αγώνες πρωταθλήματος και κατέχει τη 12η χειρότερη άμυνα (σε σύνολο 14 ομάδων) μαζί με τη Λαμία. Ξέρετε ποιοι σύλλογοι έχουν περισσότερα τέρματα στο παθητικό τους; Μόνο η Λάρισα (43) και ο ΟΦΗ (45) που διατρέχουν κίνδυνο υποβιβασμού. Με την υποσημείωση απλώς ότι οι ομάδες των πλέι άουτ έχουν ένα ματς λιγότερο από τις αντίστοιχες των πλέι οφ.

Οπότε με άμυνα ξέφραγο αμπέλι η ΑΕΚ έφτασε από επίδοξη διεκδικήτρια του τίτλου να αισθάνεται ανασφάλεια ακόμη και για το ευρωπαϊκό εισιτήριο ούσα στην 4η θέση των πλέι οφ. Ούτε ο μετρ του πλάνου αναχαίτισης Μανόλο Χιμένεθ δεν κατάφερε να οχυρώσει τους Κιτρινόμαυρους.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη καλλιέργησε επί των ημερών του Λάζλο Μπόλονι προσδοκίες επιστροφής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (ύστερα από τέσσερα χρόνια), αλλά στις κρίσιμες ώρες εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής.

Είναι αξιομνημόνευτο ότι προηγήθηκε και στις πέντε πρώτες αγωνιστικές των πλέι οφ, αλλά κέρδισε μόνο ένα παιχνίδι. Πέρα από το 3-0 επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, δεν διαφύλαξε το προβάδισμα απέναντι σε Αστέρα (2-2 από 0-2 στην Τρίπολη), Ολυμπιακό (3-1 στο Φάληρο), Αρη (1-2 στη Λεωφόρο) και ΑΕΚ (1-1 στο ΟΑΚΑ).

Και πέρα από αδυναμία διαχείρισης των αγώνων χρεώθηκε και αναχρονιστικό ποδόσφαιρο που δεν συνάδει με το μέγεθος του συλλόγου.