Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το ίδιο βράδυ που ο Ολυμπιακός περνούσε με ένα γκολ του Εμβιλά στο τελευταίο δεκάλεπτο και από τον Βόλο (το τελικό 1-2 διαμορφώθηκε από τον Γάλλο μόλις στο 82΄), η Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία κολλούσε εντός έδρας στο 1-1 με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και έμενε 5 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο και συμπολίτισσα Ατλέτικο. Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο αποτελέσματα; Φαινομενικά καμία. Ομως κάποια σχέση υπάρχει. Οι δυσκολίες της Βασίλισσας και οι δυσκολίες του Ολυμπιακού, όπως και οι δυσκολίες που έχουν φέτος στα εθνικά τους πρωταθλήματα κι άλλες πρωταθλήτριες (η Γιουβέντους, η Λίβερπουλ, η Σέλτικ, η Παρί, η Πόρτο ακόμα και η Μπάγερν Μονάχου), οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι όλες αυτές οι ομάδες έδωσαν μετά την επιστροφή τους στα γήπεδα όλες τους τις δυνάμεις για να κατακτήσουν τίτλους. Αυτή η εκτός προγραμματισμού προσπάθεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής καλοκαιρινής προετοιμασίας και το απίστευτα γεμάτο πρόγραμμα αγώνων που δεν επιτρέπει εβδομάδες κανονικών προπονήσεων, δημιουργούν στις ομάδες αυτές μια κόπωση εξωφρενική. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη πρωταθλήτρια ομάδα που αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ κοντά στο να ξανακερδίσει το πρωτάθλημα υπερασπιζόμενη το σκήπτρο της. Ισως το καταφέρουν η Μπάγερν και η Παρί. Αλλά αν κερδίσουν το πρωτάθλημα στη χώρα τους θα το κάνουν δυσκολότερα από ποτέ τα τελευταία χρόνια.
Περιπέτειες
Οταν ξεκίνησε η σεζόν, είχα γράψει εδώ ένα κομμάτι στο οποίο εκτιμούσα ότι η ικανότητα διαχείρισης πιθανών περιπετειών των ομάδων με τον κορωνοϊό θα είναι το μυστικό που θα κρίνει τα φετινά πρωταθλήματα. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του ήταν πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα από αυτά που υποπτευόμουν. Εγώ πίστευα ότι τα προβλήματα αυτά θα αφορούν αποκλειστικά τον χρόνο επιστροφής ποδοσφαιριστών που θα ασθενήσουν, το τι ακριβώς η ασθένεια θα τους αφήσει, το κατά πόσο οι ομάδες θα καταφέρουν να τους αντικαταστήσουν στο διάστημα της θεραπείας τους ή της αποθεραπείας τους. Αποδείχτηκε στην πορεία ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε προβλήματα πολύ μεγαλύτερα, τα οποία ουσιαστικά ξεκίνησαν όταν η περσινή σεζόν παρατάθηκε.
Ντόμινο
Η παράταση της περσινής σεζόν δημιούργησε ένα καταστροφικό ντόμινο που παραδόξως χτύπησε κυρίως τις πρωταθλήτριες. Οποιοι επέστρεψαν να υπερασπιστούν την πρωτιά τους (η Γιουβέντους, η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Σέλτικ, ο Ολυμπιακός) ή όσοι φόρτσαραν για να κυνηγήσουν ένα πρωτάθλημα που πριν από τη διακοπή έμοιαζε χαμένο (η Πόρτο και η Ρεάλ Μαδρίτης π.χ.) πλήρωσαν αυτή την υπερπροσπάθεια πολύ ακριβά στη συνέχεια. Οι κουρασμένοι ποδοσφαιριστές τους δεν ξεκουράστηκαν. Οι προπονητές έκαναν προετοιμασίες ελλειπτικές που καθόλου δεν θύμιζαν τη δουλειά που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Και η αργοπορημένη έναρξη των καινούργιων πρωταθλημάτων δημιούργησε ένα πρόγραμμα συνεχόμενων αγώνων το οποίο προκαλεί τραυματισμούς: δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να αγωνίζεται συνεχώς Κυριακή - Τετάρτη - Κυριακή, όσους παίκτες και να έχει.
Πρόγραμμα
Οι ομάδες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν έχουν χρόνο ούτε για να προπονηθούν σωστά. Το πρόγραμμα μιας εβδομάδας προπόνησης στην οποία υπάρχει ματς την Τετάρτη ή την Πέμπτη επιτρέπει μία (το πολύ…) κανονική προπόνηση, κι αυτή γίνεται αν δεν υπάρχει ταξίδι στο εξωτερικό! Ο Ολυμπιακός π.χ. προπονήθηκε χαλαρά την περασμένη Δευτέρα μετά το ματς με τον Αρη, έκανε μια προπόνηση την Τρίτη, ταξίδεψε στην Ολλανδία την Τετάρτη, αγωνίστηκε με την PSV την Πέμπτη, επέστρεψε στην Ελλάδα την Παρασκευή κι έκανε μια προπόνηση το Σάββατο γιατί το παιχνίδι του με τον Βόλο ορίστηκε τη Δευτέρα: αν έπαιζε την Κυριακή, δεν θα είχε καμία προπόνηση! Το ίδιο ισχύει και για όλες τις ομάδες που αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν θα ήταν πρόβλημα αν αυτή η υπερφόρτωση παιχνιδιών υπήρχε μόνο τον Φεβρουάριο: για όποιον δεν αποκλείεται νωρίς από την Ευρώπη αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει κάθε χρόνο. Αλλά φέτος υπάρχει κάτι διαφορετικό: επειδή τα πρωταθλήματα άργησαν να αρχίσουν, σε όλα οι εμβόλιμες αγωνιστικές είναι ασταμάτητες. Κι αν προστεθούν και τα ματς Κυπέλλου καταλαβαίνει κανείς γιατί το πρόγραμμα είναι πραγματικά απάνθρωπο: ο Ολυμπιακός, που λόγω Τσάμπιονς Λιγκ είχε γεμάτους με παιχνίδια τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Μαρτίου που θα παίξει τη ρεβάνς με την Αρσεναλ θα έχει δώσει συνολικά 22 ματς! Θυμίζω ότι κάποτε ολόκληρο το πρωτάθλημα είχε 30 αγώνες.
Πίεση
Γιατί πληρώνουν αυτό το σκληρό πρόγραμμα περισσότερο οι πρωταθλήτριες; Προφανώς γιατί ως ομάδες κουβαλάνε περισσότερες υποχρεώσεις, αλλά και πιο μεγάλη πίεση. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί παρά να παρατήσει το Τσάμπιονς Λιγκ: η Ατλέτικο και να αποκλειστεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Η Μπάγερν πήγε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και πριν οι παίκτες της καλά καλά κατεβούν από το αεροπλάνο έπαιζαν με την Μπέλεφεντ για την Μπουντεσλίγκα - πώς να κερδίσουν; Η Λιλ και η Λυών βλέποντας τις δυσκολίες της Παρί δίνουν κάτι παραπάνω κι αυτό δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ τη ζωή της μόνιμης πρωταθλήτριας Γαλλίας. Η Γιουβέντους ψάχνει ευρωπαϊκή διάκριση - η Ιντερ αντιθέτως συγκεντρώνεται στο πρωτάθλημα βλέποντας την ευκαιρία να το κατακτήσει έπειτα από χρόνια.
Ενέργεια
Κάποιες μεγάλες ομάδες παράτησαν φέτος τα Κύπελλα: η Μπάγερν και η Ρεάλ αποκλείστηκαν από ομάδες που σε άλλες χρονιές δεν θα κατέβαιναν να παίξουν - που λέει ο λόγος. Οι περίφημοι «αναπληρωματικοί» που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα ματς δεν βοήθησαν γιατί είναι εξίσου κακοπροετοιμασμένοι και κακοπροπονημένοι: και από τους αναπληρωματικούς λείπει ενέργεια γιατί λείπουν οι προπονήσεις. Μεγάλη είναι και η δυσκολία των νεοφερμένων - όσο κι αν αυτοί αποκτήθηκαν ακριβά. O Κιέζα, ο Μοράτα κι ο Αρτούρ κόστισαν στη Γιουβέντους πάνω από 100 εκατ. ευρώ και της έδωσαν λίγα. Η Λίβερπουλ έχασε τον Φαν Ντάικ λόγω τραυματισμού και δεν μπόρεσε να τον αντικαταστήσει. Η Πόρτο πρόσθεσε έξι καινούργιους παίκτες στο ρόστερ της και είναι δέκα βαθμούς πίσω από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Την Μπάγερν από τους οκτώ παίκτες που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι τη βοήθησε μόνο ο Λιρόι Σανέ, πριν τραυματιστεί. Η δε Ρεάλ δεν έκανε μεταγραφές γιατί το Μπερναμπέου είναι άδειο. Ο κορωνοϊός διέλυσε και τα ταμεία, αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα πούμε άλλη φορά.
Κανόνας
Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα που θέλει φέτος τις πρωταθλήτριες να ζορίζονται και να καταθέτουν τα όπλα. Πάλεψε, αναμετρήθηκε με ασταμάτητες δυσκολίες, αποδείχτηκε δυνατότερος από τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και έφτασε όπως πέρυσι στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Την Πέμπτη θα αγωνιστεί με την Αρσεναλ με τη συνείδησή του ήσυχη. Στην πιο δύσκολη σεζόν έδειξε χαρακτήρα. Και αντοχές που σπανίζουν, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.