Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της νόσου του κορωνοϊού και επέτρεψε τη χρήση του στην επικράτειά της» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τη Δαμασκό. Ετσι, εκπληρώθηκε ο όρος που είχε θέσει η Μόσχα προκειμένου να αποστείλει άμεσα το εμβόλιό της στη Συρία, όπως είχε δηλώσει ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα.
Η υπόθεση, ωστόσο, σκιάζεται από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει κάνει μια μυστική προσφορά προκειμένου να επιτύχει μια ευνοϊκή για τη χώρα του συμφωνία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία επιβεβαίωσε και ισραηλινή πηγή στην εφημερίδα «The Guardian», η συμφωνία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα και έχει να κάνει με την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο χώρες - με το Ισραήλ να δηλώνει πρόθυμο να καταβάλει προκαταβολικά 1,2 εκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα.
Το Σάββατο, μάλιστα, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες. Οπως διαβεβαίωσε, «δεν έγινε χρήση ούτε μίας δόσης από τα εμβόλια του Ισραήλ» - κάτι, όμως, που προφανώς δεν αποκλείει το σενάριο της διαμεσολάβησης. Την Κυριακή δε, ήταν η σειρά του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού να δώσει συνέχεια, καθώς ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το σενάριο να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια ως «όπλο» στην προσπάθειά του να επιτύχει (εκβιαστικά σε μεγάλο βαθμό) συμφωνίες με μια σειρά αραβικές χώρες, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της δικής του σε αυτές.
Δεν είναι απίθανο κάτι ανάλογο να γίνει και με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τις προμήθειές τους και έχουν μείνει τραγικά πίσω, τη στιγμή που αυτό έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού του και προχωρά ήδη στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας του. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δώσει το πράσινο φως για να σταλούν 2.000 δόσεις στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας (όπου κατοικούν στοιβαγμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι), καθώς και επιπλέον 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna από τις δικές του προμήθειες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η Συρία εντάχθηκε στον μηχανισμό Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έχει ως σκοπό να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες. Ο ΠΟΥ, η UNICEF και η οργάνωση Gavi έχουν θέσει ως στόχο να παράσχουν εμβόλια για το 20% του πληθυσμού της χώρας έως το τέλος του 2021.