Στη διαφορετική ματιά του αγώνα για ανεξαρτησία στάθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον δικό της χαιρετισμό. «Χαιρετίζω το εύρος των στόχων του φετινού προγράμματος: όχι μόνο να εξαρθεί η κορυφαία ιστορική στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και να υπογραμμιστούν οι εμφανείς ή υπόρρητες συνδέσεις της με τον φιλελευθερισμό και τον επαναστατικό ριζοσπαστισμό, να αποτυπωθεί η συγκίνηση που προκάλεσε στη Δύση ο πόθος των Ελλήνων να ανακτήσουν «τα δίκαια της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής» τους και να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος της Ελληνικής Επανάστασης στην ανάπτυξη της εθνικής αυτοσυνειδησίας και άλλων υπόδουλων λαών».

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει: «Oι παραγωγές της Λυρικής μάς προσφέρουν πολύτιμα υλικά για να σκεφτούμε, να μελετήσουμε, να συζητήσουμε τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία μετά από 400 χρόνια δουλείας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χάρη στη δωρεά του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων είπε: «Η Λυρική μάς καλεί να τολμήσουμε να έρθουμε και πάλι κοντά, να θυμηθούμε, να μάθουμε, να συλλογιστούμε, να προβληματιστούμε. Χωρίς διχαστικές τάσεις και μονοσήμαντες αναγνώσεις. Με όπλο τον διάλογο και την τέχνη, με ανοιχτά μάτια και ανοιχτή ψυχή. Με το βλέμμα στραμμένο εκεί που θέλουμε να φτάσουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Στην καλύτερη εκδοχή μας».